Helen Aponno
Helen Aponno (Foto: )

Haagse Helen Aponno legt krans voor Molukse militairen

  Nieuwsflits

Helen Aponno legt op 15 augustus bij het Indische Monument in Den Haag een krans voor militaire slachtoffers tijdens Nationale Herdenking 15 augustus 1945. "Ik leg deze krans ter nagedachtenis aan alle militaire slachtoffers. Met name voor mijn vader en alle Molukse militairen die voor Nederland en de vrijheid hebben gestreden, maar nooit vrijheid hebben gevoeld."

Den Haag - Op 15 augustus staan we stil bij het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Tijdens de Nationale Herdenking legt de 85-jarige Helen Aponno uit Den Haag een krans voor de militaire slachtoffers en met name de Molukse. Er wordt daarnaast een krans gelegd voor burgers en dan specifiek de Chinese slachtoffers. De drie-generatie-krans wordt door een familie gelegd voor de Joodse slachtoffers van de Japanse bezetting. De Nationale Herdenking wordt dit jaar bijgewoond door de Koning en minister-president Mark Rutte spreekt de herdenkingsrede uit. De herdenking is vanwege de corona-maatregelen niet openbaar, maar is live te volgen via NPO1.

Helen Aponno (Djokjakarta 1935) is de dochter van sergeant-majoor F.A. Aponno. Toen de oorlog in Indië uitbrak woonde Non met haar ouders en broers in Soerabaja. Haar vader werd door het Japanse leger geïnterneerd en werd tijdens deze internering flink mishandeld. Na de Japanse capitulatie werd haar vader op Sumbawa weer met het gezin herenigd. Hij hervatte daarna zijn actieve KNIL dienst en werd op diverse plekken ingezet. F.A. Aponno was naamgever van de delegatie van Molukse KNIL-militairen die in augustus 1950 naar Nederland kwam om de belangen van de Molukse militairen te behartigen.

Minister-president Mark Rutte spreekt dit jaar de Herdenkingsrede uit, hij doet dit als representant van de Indische naoorlogse generatie. De oorlogsgeneratie wordt vertegenwoordigd door Aarnout Loudon, die als kleuter in een kamp zat en zijn vader verloor in de oorlog. De jongste generatie wordt vertegenwoordigd door Maddy Batelaan, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, de school die het Indisch monument heeft geadopteerd. Dinand Woesthoff en Yosina Roemajauw treden samen op. Koning Willem-Alexander is aanwezig en legt de eerste krans.

Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 is de Nationale Herdenking dit jaar niet openbaar. Binnen de huidige richtlijnen kunnen helaas niet de duizenden mensen aanwezig zijn die andere jaren bij de Nationale Herdenking aanwezig zijn. Iedereen wordt opgeroepen samen thuis te herdenken. Dat kan door de vlag te hijsen, door samen de herdenking live te volgen vanaf 12.10 uur op NPO1, de Melati te dragen – de Indische jasmijn die het nationaal symbool is van respect, betrokkenheid en medeleven, en door ’s middags gezamenlijk – online onder begeleiding van kok Vanja van der Leeden- het historische gerecht nasi bungkus te maken en te eten. Daarnaast kunnen alle thuisherdenkers zonnebloemen laten leggen bij het Indisch monument in Den Haag. Lees meer op: 15augustus1945.nl/nationale-herdenking-15-augustus

Nationale Herdenking

Het Indisch Monument in Den Haag is in 1988 onthuld door koningin Beatrix. Sindsdien is er elk jaar een herdenking met veel leden van de eerste generatie en hun families. Er wordt stilgestaan bij de geschiedenis die ons allen bindt. De Melati, de Indische jasmijn, wordt gedragen als nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Het is een Nationale Herdenking, met een nationale vlaginstructie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden