De hartchirurgen Shmaila Talib en Hemanth Ramanna. Shmaila heeft een pacemaker vast die via de halsslagader ingebracht wordt. (Foto: Henriette Guest)
De hartchirurgen Shmaila Talib en Hemanth Ramanna. Shmaila heeft een pacemaker vast die via de halsslagader ingebracht wordt. (Foto: Henriette Guest) (Foto: Henriette Guest)

Wereldwijd belangstelling voor nieuwe techniek Haga cardiologen

  Nieuwsflits

Hemanth Ramanna en Shmaila Saleem-Talib van het Haga Hart Long Centrum zijn de eerste cardiologen in Europa die draadloze pacemakers via de halsader in het hart plaatsen. Bij 44 patiënten is deze techniek inmiddels gebruikt.

Den Haag - Hemanth Ramanna: “Wij kregen kort na elkaar twee patiënten bij wie een pacemaker plaatsen via de liesaders niet mogelijk was. Noodgedwongen pasten we de methode via de halsader toe. Dat ging zó goed dat de ingreep via de hals nu onze standaardmethode is geworden. De techniek is niet moeilijker, maar moet wel door een ervaren arts worden toegepast.” 

“Bij de methode via de lies moeten patiënten tien uur plat blijven liggen om nabloeding te voorkomen”, vult Shmaila Saleem-Talib aan. “Het voordeel van de nieuwe techniek via de hals is dat patiënten nu direct uit bed kunnen en nog dezelfde dag naar huis mogen. De methode geeft geen nabloedingen en is ook minder pijnlijk.” 

Wereldwijd werd alleen in Amerika bij twee patiënten deze techniek toegepast. Na een artikel in het gerenommeerde tijdschrift PACE kregen Ramanna en Saleem-Talib veel telefoontjes van cardiologen uit de hele wereld. In het HagaZiekenhuis is een – inmiddels veelbekeken – instructievideo gemaakt om hen te helpen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden