Edith was een vrolijk jong Haags meisje. Als de oorlog uitbreekt moet ze onderduiken.
Edith was een vrolijk jong Haags meisje. Als de oorlog uitbreekt moet ze onderduiken. (Foto: )

Heftige verhalen van ooggetuigen '40 - '45 in Haags Historisch Museum

  Nieuwsflits

De Haagse Edith van Hessen was Joods én hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Die net als het dagboek van Anne Frank wereldwijd bekend werd. Bezoekers van het Haags Historisch Museum leren Edith en andere Hagenaars kennen tijdens de tentoonstelling Verlangen naar Vrijheid en Vrede: Ooggetuigen van ’40-’45. Ze vertellen via film, foto’s en objecten hoe zij de oorlog hebben beleefd.

Den Haag - Edith was een vrolijke jonge Haagse. In 1938 begint ze met haar dagboek. Ze schrijft over school, feestjes en jongens. Maar dan breekt de oorlog uit. Edith moet onderduiken. Afgesneden van haar familie beleeft ze zware jaren. Uiteindelijk overleven alleen zij en haar broer Guus de oorlog.
Vanaf het uitbrengen van het dagboek in 1997 werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. “We kunnen haar dus wel de Anne Frank van Den Haag noemen”, vertelt conservator Robert van Lit. In tegenstelling tot Anne Frank overleefde Edith de oorlog, en in de tentoonstelling kun je haar ervaringen zien en horen.
Ook Reinder Zwolsman maakt deel uit van de tentoonstelling. Zwolsman is tijdens de oorlog actief in de zwarte handel maar ook in het verzet. Ook is er aandacht voor het lot van de vele Roma (zigeuners) en Sinti. In Den Haag werden er zo’n 110 afgevoerd naar de gaskamers en concentratiekampen. “Er zijn er maar een paar teruggekeerd”, vertelt de conservator. “In de tentoonstelling vertelt een vrouw over haar Roma-grootmoeder die het heeft overleefd.”
De centrale vraag tijdens Verlangen naar Vrijheid en Vrede is: wat dóet oorlog met mensen? De verhalen van de ooggetuigen zijn heftig. Van de angstige meidagen van 1940 en het Duitse bestuur tot de de razzia’s, de Jodenvervolging en de Atlantikwall, het komt allemaal aan bod. Ook zie je fragmenten van het afvuren van V-2’s, de bombardementen in Bezuidenhout en de Hongerwinter.

De tentoonstelling (te zien t/m 17 januari 2021) is aangrijpend, maar niet alleen verdrietig vertelt Robert. “Het laat de oorlog zien vanuit een persoonlijk perspectief, en je leert er vooral veel van.” Eén ding is zeker: als je het museum uitloopt ga je vrijheid nóg meer waarderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden