Het zeehondje bleek gezond. Hij kwam op een rustig stukje strand op adem.
Het zeehondje bleek gezond. Hij kwam op een rustig stukje strand op adem. (Foto: Dierenambulance Den Haag e.o.)

Dierenambulance: 'Houd afstand van zeehonden op het strand'

  Nieuwsflits

Houd afstand van zeehonden op het strand! Dat is de oproep van de Dierenambulance Den Haag nadat de medewerkers onlangs een zeehond van het strand hebben gehaald. Jonge zeehonden hebben rust nodig, maar hun hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat ze dat nauwelijks rust krijgen.

Den Haag - Op woensdag 22 juli alarmeerde de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade vanuit Kijkduin de dierenambulance: er lag een jonge zeehond op het strand. Er stond een grote groep mensen om hem heen. Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag: “De zeehond wilde uitrusten, maar werd hoe langer hoe meer gestrest. De rust werd hem door de mensen niet gegund. En terug het water in durfde hij ook niet met al die drukte om zich heen. De reddingsbrigade besloot de zeehond mee te nemen en ons in te schakelen.”

Bij aankomst controleerde een ervaren dierenambulancemedewerker het zeehondje op verwondingen en vond er overleg plaats met EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren). “Het zeehondje was vier tot zes weken oud en niet meer afhankelijk van zijn moeder. Zijn gewicht was in orde. De zeehondenwachters van EHBZ verplaatsten het dier naar een rustig stuk strand. Daar kon het zeehondje in alle rust bijkomen en werd het nog 24 uur gemonitord om te zien of het echt goed ging”, vertelt Korporaal.

Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. Dus zien we ze ook steeds vaker op de drukke stranden rondom Den Haag. Korporaal: “We hopen dat mensen afstand houden, minimaal 25 meter. En dat, als ze zien dat anderen dit niet doen, ze vragen om bij de zeehond vandaan te blijven en - indien aanwezig - de hond aan te lijnen. De dieren worden gestrest van mensen, kinderen en honden om zich heen. Daarbij zijn het wilde dieren en kunnen ze lelijk bijten, ook naar kinderen en honden.”

Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. “Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet', legt Korporaal uit. "Zie je daarentegen een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel ons dan op tel 070-3282828 of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (Aseal) via 088-2747795. Benader het dier nooit zelf!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden