Haagse organisaties herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus

  Nieuwsflits

DEN HAAG -  Op 15 augustus herdenkt Nederland dat 75 jaar geleden officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Omdat de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag vanwege coronamaatregelen niet openbaar toegankelijk is, sloeg een aantal organisaties in Den Haag de handen ineen om met een gezamenlijk programma aandacht te besteden aan deze belangrijke gebeurtenis. 

 In de ochtend is er een programma voor oudere genodigden in ‘Museum Sophiahof – Van Indië tot nu’, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Er wordt een visuele tijdreis gepresenteerd waarin de verbeelding van Indisch Nederland op de Nederlandse televisie centraal staat. Vervolgens wordt er gekeken naar de live televisie-uitzending van de herdenking bij het Indisch Monument door de NOS. 

In de Grote Kerk is in samenwerking met Dialoog in Den Haag in de ochtend een programma waar men met elkaar in gesprek gaat over de betekenis van 15 augustus en waar men ook de live uitzending van de herdenking kan volgen. Na de herdenking speelt beiaardier Gijsbert Kok een speciaal Indisch carillonconcert ‘Tong Tong en Carillon’ dat te horen is vanaf de Haagse Toren van de Grote Kerk, georganiseerd door Stichting Tong Tong. 

Bij goed weer vertrekt een kleine processie muzikanten, spelend op gongs en klankschalen, vanuit de Grote Kerk naar de Koninklijke Schouwburg als opwarmer voor het matineeconcert.


In de namiddag wordt op Global Gongs o.l.v. Sinta Wullur “Ritual Bells Augustus 2020” uitgevoerd in samenwerking met vocalist Astrid Seriese, in locatie de Koninklijke Schouwburg van Het Nationale Theater. Bovendien is het concert live te volgen via een livestreamlink, te vinden op www.sintawullur.com.

Rederij Willemsvaart verzorgt gedurende de dag Indische rondvaarten richting het Indisch Monument, met live muziek en een hapje en een drankje. 

Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 stelt de herdenkingspin ‘Melati’ ter beschikking. 

Vanzelfsprekend zullen alle deelnemende organisaties de vereiste maatregelen treffen i.v.m. het coronavirus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden