Deze Corylus colurna aan de Laakkade is een van gemeentelijke bomen die deze ronde de monumentale status heeft gekregen.
Deze Corylus colurna aan de Laakkade is een van gemeentelijke bomen die deze ronde de monumentale status heeft gekregen. (Foto: )

Gemeente: monumentale status voor extra bomen

  Nieuwsflits

den haag - De gemeente Den Haag geeft nog eens 11 bomen de monumentale status. Daarmee komt het totale aantal op 1254. De bijzondere bomen zijn meer dan 50 jaar oud en hebben daarnaast een cultuurhistorische waarde, zijn zeldzaam of bijvoorbeeld beeldbepalend. Om de vijf jaar wordt de lijst onder de loep genomen en aangevuld. De monumentale bomen worden extra verzorgd en beschermd. Tien van de nieuw toegevoegde bomen zijn in het bezit van de gemeente Den Haag en staan in Laak, de particuliere boom staat in Haagse Hout.

Historische wandeling

Wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte): “Door de Tweede Wereldoorlog zijn er helaas veel oude bomen verdwenen in onze stad. Toch hebben we nu iets meer dan 1250 bijzondere bomen met de monumentale status. Daar ben ik trots en zuinig op. De bomen zijn belangrijk voor het klimaat en de natuur. Bovendien vertellen ze veel over de geschiedenis van onze stad. Ik nodig Hagenaars dan ook uit eens een wandelingetje langs de mooiste monumentale bomen te maken.”

Op de website HetHaagseGroen.nl vertelt boomdeskundige Leendert Koudstaal over de Haagse monumentale bomen. Daar kunnen bewoners ook gratis een wandelroute downloaden. Deze voert langs een aantal prachtige bomen en hun verhalen. De meeste monumentale bomen staan in de binnenstad en op Clingendael, Oosterbeek en Marlot. De oudste is een eik van meer dan 300 jaar oud. Hij staat in de Scheveningse Bosjes bij de Waterpartij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden