Amber moet er niet aan denken wat er met de paarden en pony's gebeurt als de stal de deuren moet sluiten.
Amber moet er niet aan denken wat er met de paarden en pony's gebeurt als de stal de deuren moet sluiten. (Foto: De Posthoorn)

Stal Klep & Co in zwaar weer: voer is in september op

  Nieuwsflits

Doestal De Verademing van Stichting Paard Klep & Co verkeert in acute nood. De inkomsten zijn opgedroogd en het voer voor de zes paarden is bijna op. "We kunnen ze nog net tot september te eten geven."

Den Haag - Bij de stal in park de Verademing kunnen kinderen uit de buurt met paarden bezig zijn en aan allerlei activiteiten meedoen. Het gaat om kinderen die lessen op een manege niet kunnen betalen. "Voor 300 euro per jaar zijn ze hier vijf dagen in de week na schooltijd en op zaterdag welkom", vertelt de 58-jarige vrijwilliger Amber. Dat hield begin maart door de coronacrisis ineens allemaal op. "En dat terwijl we eigenlijk net weer aan het opstarten waren", legt Amber uit. De Verademing ging in 2017 namelijk op de schop voor een herinrichting. De werkzaamheden zouden een half jaar duren, maar het park werd pas in 2019 opgeleverd. Al die tijd was de stal praktisch onbereikbaar. Daardoor raakte de stichting veel donateurs kwijt. "De compensatie die we hiervoor kregen, was bij lange niet genoeg", vertelt voorzitter Jaap van Spronsen. 'We liepen veel inkomsten mis." De stichting wendde zich tot de gemeente voor financiële steun. Op het moment dat de gesprekken hierover een positieve wending kregen, trad gesprekspartner, wethouder Richard de Mos, af. Amber: "We besloten na deze teleurstelling op eigen kracht verder te gaan en toen brak de coronacrisis uit en ging de stal weer dicht. We hebben nu nog maar zes betalende kinderen."

Slacht

Amber en de andere vrijwilligers liggen er wakker van hoe het nu verder moet. Ze zorgen zeven dagen in de week voor de dieren. Amber doet dit al 15 jaar. "Ook als de stal dicht is gaat de zorg 24/7 door", vertelt ze. Amber moet er niet aan denken dat Klep & Co de deuren moet sluiten. "Tja, wat dan? Vier van de zes paarden zijn ouder dan 15 jaar. Niemand wil oude paarden hebben. Dat wordt dus een lastig verhaal." Jaap legt uit dat om die reden de wens van twee nieuwe paarden in de ijskast is gezet, alhoewel die uitbreiding voor de inkomsten eigenlijk wel nodig is. "Maar zes paarden naar de slacht brengen is al erg, laat staan acht", licht hij toe.

Gift en quiz

Dankzij een gift van Fonds 1818 hebben de paarden nu te eten tot september. En ook de Lions Den Haag, afdeling centrum schiet de stal weer te hulp. Dit keer met het maken van een website die binnenkort online gaat. Op die website (doestaldeverademing.nl) en de facebookpagina (Doestal De Verademing) komen acties te staan om geld in te zamelen. Zoals een quiz waaraan je al voor 3 euro mee kan doen en bedrijven voor 50 euro. En ook is de stal weer open.

Subsidie

"We zijn heel blij met alle hulp en donaties en we doen er alles aan om geld in te zamelen. Maar er moet ook een structurele oplossing komen", stelt Amber. "Met een eenmalige subsidie van 40.000 euro zijn we geholpen." "Dan kunnen we weer voer kopen en voor 2 jaar een beheerder aanstellen, want ook dat is hard nodig", vult de voorzitter aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden