Buitenplaats Ockenburgh gaat een nieuwe fase in nadat het in 2012 ternauwernood van de ondergang werd gered.
Buitenplaats Ockenburgh gaat een nieuwe fase in nadat het in 2012 ternauwernood van de ondergang werd gered. (Foto: Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh)

Buitenplaats gaat nieuwe fase in met Restaurant Villa Ockenburgh

  Nieuwsflits

De Historische Buitenplaats Ockenburgh begint zijn definitieve vorm en invulling te krijgen. Na de heropening van de horeca op Ockenburgh op 9 juni doet een nieuwe horeca-exploitant zijn intrede. Brasserie Ock maakt dan plaats voor Restaurant Villa Ockenburgh. Ook wordt de renovatie van de binnenkant van de villa deze zomer afgerond. Daarmee gaat het participatieproject een nieuwe fase in.

Den Haag - Het nieuwe restaurant wordt gerund door Villa Ockenburgh B.V. Deze partner gaat vanaf 9 juni de horeca in de kas, de tuinen en later deze zomer ook in de villa zelf verzorgen. Uiteraard wordt daarbij de verplichte 1,5 meter afstand gehanteerd. Daarbij worden mensen begeleid en gecoacht.
Acht jaar geleden leek het er nog op dat de 17de-eeuwse Buitenplaats Ockenburgh en het zwaar verwaarloosde Rijksmonument ten onder zouden gaan. Vele ontwikkelplannen verdwenen van tafel. De gemeente vroeg buurtbewoners mee te denken over de toekomstige invulling. Daarop werd aan een Loosduinse keukentafel in september 2012 een alternatief bedacht om het geheel te redden op basis van participatie. Dat resulteerde erin, dat in 2016/2017 de buitenkant van Villa Ockenburgh grondig werd gerestaureerd. De kosten daarvan waren 1,2 miljoen euro. Dit bedrag werd opgebracht door de gemeente Den Haag en de Provincie Zuid-Holland.
In 2018 werd de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh eigenaar van de buitenplaats, onder voorwaarde dat zij de inwendige renovatie van de villa à 1,8 miljoen euro voor haar rekening zou nemen. Die renovatie is in oktober 2019 begonnen en wordt deze zomer afgerond. Om de bouwkosten binnen het beschikbare budget te houden leveren ook een flink aantal vrijwilligers een bijdrage. Ook de nieuwe ondernemers investeren mee om de gebruiksruimten van de buitenplaats maximaal geschikt te maken voor horeca, opleiden en begeleiden.
In de afgelopen jaren zijn dankzij de financiële steun van (cultuur)fondsen, sponsoren en donateurs, de huurafdracht van het pop-up café Brasserie OCK en de materiële steun van talloze bedrijven, de bouwkosten (op 192.000 euro na) bijeengebracht. Na voltooiing van het project blijft het culturele evenementenprogramma bestaan. Ook blijft het mogelijk voor vrijwilligers om te werken in het groen en aan de techniek. Zo worden voor de maand juni nog ervaren schilders gezocht. Interesse? Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: info@buitenplaatsockenburgh.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden