Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok.
Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. (Foto: Pixabay)

Zorgen om lage opkomst vaccinatie meningokokken

  Nieuwsflits

Sinds anderhalve maand geleden de eerste uitnodigingen werden verstuurd, kwam maar 57 procent een prik tegen meningokokken halen. Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid is bezorgd over de lage opkomst in Den Haag.

Den Haag - Sinds anderhalve maand worden wekelijks circa 360 jongeren van 14 jaar persoonlijk uitgenodigd om bij een Centrum Jeugd en Gezin in de buurt een (gratis) prik tegen deze levensgevaarlijke infectieziekte te komen halen. Slechts 57% kwam tot nu toe opdagen; de rest bleef weg, in de meeste gevallen zonder bericht.
“Eerlijk gezegd vind ik het te gek voor woorden”, zegt Kavita Parbhudayal. “De hele wereld kijkt uit naar een vaccin tegen het coronavirus. Tegelijk laten honderden jongeren en hun ouders in Den Haag hun afspraak verlopen om een vaccinatie te komen halen tegen de dodelijke en besmettelijke meningokokkenziekte. Neem je verantwoordelijkheid, wil ik tegen die jongeren en hun ouders zeggen. Bescherm jezelf en de mensen in je omgeving”.
Het RIVM adviseert jongeren de prik tegen de meningokokkenziekte direct bij de eerste oproep te gaan halen. Uitstel is onverstandig. Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte. Door het snelle verloop komt behandeling vaak te laat om complicaties of overlijden te voorkomen. Jongeren behoren tot de risicogroep. Daarom wordt de prik dit jaar aangeboden aan alle 14-jarigen (geboren in 2006).

Het is naast verstandig ook veilig om de prik nu - in deze coronatijd - te halen. Op alle 9 CJG-locaties in Den Haag wordt deze vaccinatie aangeboden. Door de individuele benadering kan aan alle coronamaatregelen worden voldaan. CJG Den Haag hanteert daarnaast een strikt deurbeleid. Jongeren wordt gevraagd alleen te komen of samen met hooguit één ouder. Bij ziekte of verkoudheidsklachten (inclusief hooikoorts) wordt een nieuwe afspraak gemaakt.
“Door het aantal priklocaties uit te breiden van twee naar negen brengt de gemeente de vaccinatie-zorg bijna tot bij de voordeur”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal. “We maken het jongeren zo eenvoudig mogelijk".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden