Foto: Hoogheemraadschap Delfland

Strandgangers pas op voor bastaardsatijnrups

  Nieuwsflits

Na de eikenprocessierups zorgt nu ook de bastaardsatijnrups voor problemen. Het leefgebied van dit diertje zijn de duinen. Zijn haren kunnen irritaties en klachten opleveren. 

Den Haag - Hoogheemraadschap Delfland heeft twee weken geleden zoveel mogelijk nesten verwijderd langs de wandelpaden in de duinen. Omdat het niet mogelijk is om alle rupsen te verwijderen, heeft Delfland waarschuwingsborden geplaatst bij de strandopgangen van Ter Heijde. Volgende week worden de borden ook geplaatst bij de andere strandopgangen waar veel rupsen te vinden zijn. 

De diertjes overwinteren in nesten in de takken van bijvoorbeeld de duindoorns en in de zomer trekken ze naar het strand. Bij aanwezigheid van veel rupsen kunnen de brandharen van de rups in de lucht voorkomen. Er kunnen dan klachten optreden zonder dat men in contact is geweest met deze rupsen. De brandharen laten ook los, wanneer men de rups aanraakt. 

Om blootstelling aan de brandharen te voorkomen kan men het beste de rupsen niet aanraken en vermijden dat rupsen in contact komen met kleding, badlakens en kussens.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden