Vanaf 1 juni mogen alle theaters in Nederland de deuren weer openen voor maximaal dertig bezoekers.
Vanaf 1 juni mogen alle theaters in Nederland de deuren weer openen voor maximaal dertig bezoekers. (Foto: HNT)

Het Nationale Theater gaat op 1 juni om middernacht weer open

  Nieuwsflits

Vanaf 1 juni mogen alle theaters in Nederland de deuren weer openen voor maximaal dertig bezoekers. Het Nationale Theater kan niet wachten tot het zover is. De eerste voorstelling is dan ook al om 01.00 uur middernacht te zien. 

Den Haag - In de nacht van 1 juni verklaren artistiek leider Eric de Vroedt en HNT-actrice Romana Vrede de liefde aan het publiek met de tekst  Liefdesverklaring  van Magne van den Berg.  Aansluitend worden scènes gespeeld uit het programma  Het Nationale Theater speelt altijd.  Bij deze nacht is een exclusieve groep publiek aanwezig, voor de thuisblijvers wordt de voorstelling ook live gestreamd.

 Wendbaar en schaalbaar 

'Het Nationale Theater speelt altijd'  is een wisselend programma van wendbare en schaalbare voorstellingen, uitgevoerd door alle acteurs uit het ensemble van Het Nationale Theater. Het zijn teksten zitten vol troost, hoop en afleiding over thema’s van nu. Vóór de zomer is het te zien in de Koninklijke Schouwburg in Theater aan het Spui en in Stadsschouwburg Utrecht. Na de zomer gaat  'Het Nationale Theater speelt altijd'  ook door het hele land spelen.

 Bestaande en nieuwe teksten 

Op het programma staan onder meer klassieke teksten van Samuel Beckett (  Krapps laatste band  door Jaap Spijkers) en Harold Pinter (  Een soort Alaska  door Yela de Koning, Mark Rietman en Antoinette Jelgersma), moderne teksten van Duncan Macmillan (  Longen  door Mariana Aparicio Torres en Bram Suijker) en Will Eno (  Thom Pain  door Bram Coopmans). Joeri Vos schrijft een spinoff van  De wereld volgens John  voor Betty Schuurman, Hein van der Heijden en Joris Smit. Eric de Vroedt maakt met Hein van der Heijden en Yela de Koning een project geïnspireerd op recente sterfgevallen aan covid-19. Daarnaast zijn twee voorstellingen opnieuw te zien:  Language  van Vanja Rukavina (2019) en  DOPE  van Sadettin Kirmiziyüz (2020).

  Vast ensemble 

Juist omdat het Nationale Theater beschikt over eigen zalen en regisseurs en acteurs in vaste dienst, kon het de plannen voor het najaar snel aanpassen aan de eisen die de anderhalvemetersamenleving nu stelt. 

Het Nationale Theater speelt altijd  speelt vanaf 1 juni voor ongeveer 25 man publiek en vanaf 1 juli voor ongeveer 95 man publiek. Vanaf de laatste week van juni staan twee voorstellingen per dag, een matinee- en een avondvoorstelling op het programma. Vanwege de coronamaatregelen is het programma altijd onder voorbehoud: bij gezondheidsklachten van een acteur wordt één van de andere titels gespeeld. Alle actuele informatie en de (start-)kaartverkoop is te vinden via de website www.hnt.nl/speeltaltijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden