<p>Een van de opvallendste kunstwerken in Leidschenveen-Ypenburg is de Ling Zhi Helicopters.&nbsp;</p>

Een van de opvallendste kunstwerken in Leidschenveen-Ypenburg is de Ling Zhi Helicopters. 

(Foto: Gerrit Schreurs)

Website Buitenkunst Den Haag uitgebreid met 150 kunstwerken

  Nieuwsflits

In Den Haag kom je overal op straat kunst tegen. Alleen ontbrak tot voor kort tekst en uitleg bij de kunstwerken in de openbare ruimte. Daar is met de website Buitenkunst Den Haag (www.bkdh.nl) een einde aan gekomen. Onlangs zijn er zelfs nog 150 kunstwerken in de stadsdelen Leidschenveen-Ypenburg, Scheveningen en Laak aan toegevoegd.

Den Haag - Onder de 150 kunstwerken uit Leidschenveen-Ypenburg, Scheveningen en Laak die nu zijn toegevoegd zijn bevinden zich de Ling Zhi Helicopters van de Frans-Chinese kunstenaar Huang Yong Ping, dat onthuld werd in oktober 2020. Waar vroeger vliegtuigen landden, strijken nu drie reusachtige Ling Zhi paddenstoelen neer met een helikopterpropeller op hun hoed. Een bijzondere gewaarwording zo tussen de nieuwbouw. In stadsdeel Scheveningen bevinden zich veel monumenten, zoals het Vissersmonument van Gerard Bakker op de kop van de Keizerstraat. Daar tuurt een vrouw naar de horizon of haar man al terugkeert van zee. Of denk aan het Indisch monument van Jaroslawa Dankowa bij de Scheveningse Bosjes dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië gedenkt. Het kunstwerk Echtelijke ruzie van Jo Klingers in stadsdeel Laak laat zien dat ook het alledaagse in de Haagse buitenkunstcollectie aan bod komt. Op een geestige manier verbeelden aan de Noordpolderkade een flinke koffiepot, een gebroken tafel en een paar betonnen boterhammen een uit de hand gelopen ontbijt. 

Stroom Den Haag heeft de website in opdracht van de gemeente ontwikkeld. Er staat informatie op over sculpturen, standbeelden, reliëfs en dergelijke die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Zo kan iedereen opzoeken wie de kunstenaar is, wanneer het kunstwerk is gemaakt en wat het betekent. Bovendien is op de nieuwe website te vinden of er nog meer beelden van dezelfde kunstenaar in de stad staan. Ook handig voor dagjesmensen en professionals van buiten de stad. Speciaal voor buitenlandse toeristen en expats is de informatie ook in het Engels beschikbaar. 

De website werd vorige maand gelanceerd door wethouder van cultuur Robert van Asten en Alexandra Landré, artistiek directeur van kunstcentrum Stroom Den Haag. 

Komende maanden wordt de collectie op de website steeds verder uitgebreid met kunst uit andere stadsdelen. Dit najaar zullen de meer dan 550 kunstwerken in Den Haag gratis digitaal toegankelijk zijn met tekst en uitleg. Net zo toegankelijk als de kunstwerken zelf: 24/7 voor iedereen. Een toegangskaartje is niet nodig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden