<p>Esther Scheldwacht draagt voor tijdens deze herdenking. Ze doet dit samen met haar zoon en muzikant Moos de Walle.&nbsp;</p>

Esther Scheldwacht draagt voor tijdens deze herdenking. Ze doet dit samen met haar zoon en muzikant Moos de Walle. 

(Foto: Arnaud Roelofsz)

Herdenking bij Indisch Monument met beperkt aantal genodigden

  Nieuwsflits

Ieder jaar worden op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Omdat de Nationale Herdenking dit jaar wederom vanwege de verplichte anderhalve meter afstand met slechts een beperkt aantal genodigden kan plaatsvinden, is er ook dit jaar veel aandacht voor thuis herdenken.

Den Haag - De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt bijgewoond door minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van VWS. Zij leggen kransen namens respectievelijk de burgerslachtoffers en de militaire slachtoffers. Henk Itzig Heine legt samen met dochter Karen en kleinzoon Rick de drie-generatie-krans. Ook diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de ambassadeur van Indonesië, leggen kransen. 

Tijdens de herdenking van 2021 draagt actrice en theatermaker Esther Scheldwacht voor en wordt zij daarbij begeleid door haar zoon en muzikant Moos de Walle. De oorlog met Japan, de bezetting en de jaren daarna hebben ook haar familiegeschiedenis gevormd. Zangeres Debrah Jade zorgt samen met gitarist Mark de Groot voor muzikale omlijsting tijdens de herdenking.

Grote rol

Thom de Graaf woont voor het eerst de herdenking bij in zijn rol als voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 die hij bekleedt sinds oktober 2020. “De herdenking betekent voor mij persoonlijk dat mijn gedachten uitgaan naar mijn ouders en oudste broer en zus. Het feit dat zij die oorlogsjaren in Indië hebben doorgebracht, heeft een grote rol gespeeld in de hele familie.

Doordat de eis van 1,5 meter afstand in acht wordt genomen, kan de Nationale Herdenking bijgewoond worden door maximaal 1000 genodigden, waarvan zoveel als mogelijk leden van de eerste generatie. Omdat heel veel belangstellenden niet op het veld aanwezig kunnen zijn, stimuleert de stichting ook dit jaar het samen thuisherdenken met diverse initiatieven, zoals de sing-a-long, de krans van Melati;s en meer online activiteiten. Vorig jaar werd hier massaal gehoor aan gegeven. 

Programma

Informatie over het programma op 15 augustus en het ‘thuisherdenken’ wordt wekelijks op de website van de Stichting Nationale Herdenking geactualiseerd: www.15augustus1945.nl. 

De NOS verzorgt wederom de live tv-uitzending.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden