<p>Naast restafval, glas en papier zamelen de strandpaviljoens nu ook etensresten, sinaasappelschillen en koffiedrab apart in.&nbsp;</p>

Naast restafval, glas en papier zamelen de strandpaviljoens nu ook etensresten, sinaasappelschillen en koffiedrab apart in. 

Ondernemers Zuiderstrand zamelen hun afval gescheiden in

  Nieuwsflits

De strandtenthouders op het Zuiderstrand (ten zuiden van de haven van Scheveningen) zamelen sinds 6 april afval gescheiden in. Door het afval met elektrische wagen pas op te laten halen wanneer dit nodig is, is er ook minder uitstoot.

Den Haag - BLOW Beach House, Beachclub Birds, Strandpaviljoen Flamengo’s, Beahclub Titus en Suiderstrand hebben hun bedrijfsvoering omgegooid om afvalverwerking groener te maken. Binnen een pilot van de gemeente Den Haag zamelen de ondernemers sinds april 6 afvalstromen apart in. Naast restafval, glas en papier zamelen de strandpaviljoens nu ook etensresten, sinaasappelschillen en koffiedrab apart in. De hoeveelheid restafval neemt hierdoor af. In plaats daarvan worden er meer waardevolle grondstoffen behouden en hergebruikt.

De inzameling wordt nu op afroep gedaan, alleen als de containers vol zijn en worden opgehaald door speciale elektrische wagens. In de eerste 3 maanden hebben de deelnemende 5 paviljoens samen 22.498 kg afval geproduceerd. Hoewel de hoeveelheid afval in kilo’s snel toeneemt door meer bezoekers en het mooie weer, neemt het percentage restafval tegelijkertijd ook fors af. Deze is in de afgelopen maanden al gedaald met ca 30%. Ook is er inmiddels bijna 1400 kg organisch materiaal omgezet in groen gas.

Impact

“We proberen impact te maken voor een volgende generatie door het goede voorbeeld te geven”, zegt Floris Overgaag van BLOW Beach House. Maar er is volgens hem ook een financiële afweging. “Uiteindelijk ga je namelijk besparen op je restafval. Het lijkt me geweldig om de circulaire cirkel rond te maken door bijvoorbeeld bij het toilet zeep aan te bieden die is geproduceerd van eigen ingezamelde afvalstromen en dat als visie aan bezoekers van het paviljoen mee te geven.”

Wethouder Liesbeth van Tongeren over het initiatief: “Bij de zee en het strand past een schone bedrijfsvoering helemaal. We werken hard aan een stad die schoon en gezond is en aantrekkelijk om te wonen, werken en verblijven. Hier hebben we partners in de stad bij nodig, ik ben daarom blij dat Den Haag zulke ondernemers heeft.”

De partners waar de gemeente mee samenwerkt binnen de pilot zijn Groen Collect, een nieuwe lokale circulaire afvalinzamelaar. Hubbele Lastmile, een lokale groene logistieke ondernemer en Seenons, een startup uit Amsterdam. Zij leveren een app waarmee de verschillende stromen worden gemonitord. De pilot loopt sinds 1 april en nog tot het einde van dit strandseizoen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden