<p>Marko voelt zich veiliger sinds hij zijn eerste prik heeft gehad. Dat gevoel gunt hij iedereen.</p>

Marko voelt zich veiliger sinds hij zijn eerste prik heeft gehad. Dat gevoel gunt hij iedereen.

Hagenaar start prik-forward: doneren voor vaccinatie in arm land

  Nieuwsflits

De koffie-forward bij Florencia aan de Torenstraat - een extra kopje koffie betalen voor iemand die krap bij kas zit - bracht Hagenaar Marko Fehres op een idee: waarom doen we niet hetzelfde met de coronavaccinaties? Zodra je zelf gevaccineerd bent, doneer je 18 euro voor een prik voor iemand in een arm land. Unicef vond het meteen een goed plan!

Den Haag - Zelf heeft Marko inmiddels de eerste prik gehad en dat voelt goed, zo vertelt hij. “Je begeeft je gelijk toch weer wat vrijer onder de mensen, ook al houd ik me natuurlijk nog steeds aan de maatregelen. Je voelt je door die prik toch veiliger.”

En dat gevoel gunt hij iedereen, ook in arme landen. Des te schrijnender vindt hij het dat het niet overal zo goed geregeld is als in Nederland. “We hebben het hier goed. De verzorgingsstaat is op orde. Als je ziet hoeveel moeite er in wordt gestoken om iedereen gevaccineerd te krijgen. En dat is lang niet in ieder land het geval. Kijk naar Brazilië en India, daar vallen ze bij bosjes om.”

Fehres voelt zich naar eigen zeggen te veel een wereldburger om zich hier niet om te bekommeren, zo vertelt hij. En daar komt nog bij dat hij als zzp’er in de culturele sector nu meer thuis zit dan normaal. Alle tijd dus om allerlei creatieve ideeën te bedenken. Zo bedacht hij eerder al het coronakwartet met een kwinkslag en nu dus een actie om bij te dragen aan het vaccineren in ontwikkelingslanden. “De hersentjes staan namelijk niet stil”, verklaart hij zijn creatieve dadendrang.

De prik-forward is geënt op de koffie-forward bij Florencia. “Daar kun je een extra kopje koffie betalen voor iemand die krap bij kas zit”, legt Fehres uit. Met zijn prik-forward doet hij nu een beroep op iedereen die gevaccineerd is én het kan missen, om een zelfde gebaar te maken. Maar dan door 18 euro te doneren voor een prik in een arm land.

Hoe hij aan die 18 euro komt? “Mijn vriendin is leerkracht maar ooit was ze verpleegkundige. Naast haar baan in het onderwijs vaccineert ze nu in haar vrije tijd op priklocaties in de buurt. Ik heb haar gevraagd wat één zo’n prik nu eigenlijk kost.”

Fehres meldde zijn actie bij Unicef en daar was men enthousiast. “De actie staat nu op helpmee.unicef.nl. Unicef gaat het geld gebruiken om mensen in ontwikkelingslanden te vaccineren”

Met zijn actie prik-forward via de Unicef-pagina http://helpmee.unicef.nl/7324 hoopt hij 3600 euro op te halen. Uitgaande van 18 euro voor één prik en twee prikken om iemand te beschermen tegen het virus, is dat bedrag voldoende om 100 mensen in een arm land volledig gevaccineerd te krijgen.

Om dat doel te halen hoopt hij dat zoveel mogelijk Hagenaars bereid zijn om 18 euro te storten. Fehres denkt dat die 3600 euro er zeker in zit. “Er is de afgelopen tijd veel gespaard. Geld uitgeven kon bijna niet omdat de winkels dicht waren. En door dit artikel bereik ik meer mensen. Het wordt lastig als het alleen in mijn eigen kennissenkring blijft. Dan komen we niet zover”, lacht hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden