<p>Loslopende honden zijn regelmatig de oorzaak van verwondingen bij watervogels</p>

Loslopende honden zijn regelmatig de oorzaak van verwondingen bij watervogels

(Foto: Dierenambulance Den Haag)

Dierenambulance drukt hondenbezitter op het hart: houd je dier aan de lijn!

  Nieuwsflits

Dierenambulance Den Haag roept hondenbezitters op om hun viervoeters aan de lijn te houden. Op dit moment zijn er veel broedende dieren en jongen. Honden kunnen voor deze dieren de rust verstoren. Soms met ernstige gevolgen.

Den Haag - "Vorige week is er in Alphen een broedende zwaan ernstig verwond door een hond. En twee weken eerder haalde de Dierenambulance Leiden in Valkenburg al een gewonde zwaan op. Dat bleek ook om een bijtwond te gaan", vertelt Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag e.o. "Deze dieren gaan het overleven. Maar het geeft zoveel ellende, terwijl het makkelijk te voorkomen is."
Niet alleen watervogels zijn het slachtoffer. Ook voor de reeën in de duinen is het belangrijk om je hond aan de lijn te houden. Voor reeën is de geur van een hond gelijk aan die van een roofdier. Een moederree die een roofdier ruikt, zal niet terugkeren naar haar jongen. En de jongen kunnen nog niet voor zichzelf zorgen. Korporaal: "Het los laten lopen van je hond kan dus echt leiden tot sterfte van dieren. Ook als als je dit zelf niet direct doorhebt.”
Het advies van Anouk luidt dan ook: "Houd je hond aan de lijn. Schaf eventueel een langere lijn aan voor iets meer vrijheid.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden