Foto: Pixabay

Den Haag gaat betaalbare woningen afdwingen

  Nieuwsflits

De gemeente Den Haag via een zogenaamd doelgroepenverordening afdwingen dat er betaalbare woningen worden gebouwd en ze ook betaalbaar blijven. Ook als die woningen op particuliere grond staan.

Den Haag - De woningnood is groot, ook in Den Haag. Om hier iets aan te doen moeten veel woningen worden gebouwd. Daarbij is het belangrijk dat deze ook betaalbaar zijn. Om dit te bereiken komt het stadsbestuur met een doelgroepenverordening. Daarmee is het mogelijk om ook via bestemmingsplannen af te dwingen dat er betaalbaar wordt gebouwd. In de doelgroepenverordening wordt vastgelegd hoeveel procent sociale en middeldure huur er in een project wordt gerealiseerd, welke prijsgrenzen hiervoor gelden en voor hoeveel jaar dit geldt. Dit kan oplopen tot 50 jaar. Daarmee wordt voorkomen dat woningen die in eerste instantie gebouwd worden voor inwoners met een laag of gemiddeld inkomen binnen een paar jaar alsnog veel te duur en daarmee onbereikbaar worden.
Wethouder Balster is blij met de maatregel. "We willen elk jaar 4000 nieuwe huizen bouwen. Dat moet betaalbaar zijn en betaalbaar blijven. Dit biedt de gemeente de beste garantie dat - ook als er wordt gebouwd op particuliere grond - er gebouwd wordt voor elke portemonnee.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden