<p>Twee leerlingen leggen een bloemstuk ter ere van Edith Stein. Het is een eerste stap naar een blijvend monument.</p>

Twee leerlingen leggen een bloemstuk ter ere van Edith Stein. Het is een eerste stap naar een blijvend monument.

(Foto: Edith Stein College)

Edith Stein College krijgt in toekomst vast oorlogsmonument

  Nieuwsflits

Leerlingen van het Edith Stein College in Den Haag legden verleden week woensdag bloemen bij een tijdelijk monument ter nagedachtenis aan de vrouw naar wie de school vernoemd is. De bedoeling is dat er een vaste plek komt om de Joodse verzetsstrijder te gedenken. Het monument zal worden ontworpen door leerlingen van de school.

Den Haag - De herdenking aan de vooravond van Hemelvaart en Suikerfeest vond plaats bij een foto van Edith Stein. Stein vluchtte destijds met haar zus Rosa uit nazi-Duitsland. In Nederland probeerde ze aan de jodenvervolging te ontkomen. In Duitsland had ze in een brief aan paus Pius XI gevraagd het nationaalsocialisme te veroordelen. Twee jaar na de Duitse bezetting van Nederland werden Edith en haar zus opgepakt door de Gestapo en naar Auschwitz gedeporteerd. Op 9 augustus, werden de twee zusters in de gaskamer in Birkenau omgebracht. Op 1 mei 1987 werd Stein door paus Johannes Paulus II zaligverklaard.

Door een blijvend plekje te scheppen op de locatie Louis Couperusplein in de vorm van een monument wil het Edith Stein College stil staan bij haar lot ven haar strijd tegen jodenvervolging. Maar ook bij actuele zaken die de mensenrechten raken. “Zij stond waarvoor wij ook staan. Respect voor ieder medemens”, zegt docent Anton Backx.

Het vaste monument zal worden ontworpen door leerlingen van de school. Comité 4 en 5 mei en de stichting Adopteer een monument scheppen hiervoor de voorwaarden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden