<p>Op de Volendamlaan worden Iepen geinjecteerd tegen de Iepenziekte. Wethouder Hilbert Bredemeijer kijkt toe.</p>

Op de Volendamlaan worden Iepen geinjecteerd tegen de Iepenziekte. Wethouder Hilbert Bredemeijer kijkt toe.

(Foto: Jurriaan Brobbel)

Ruim 8000 iepen krijgen prik tegen iepenziekte

  Nieuwsflits

Niet alleen mensen worden ingeënt, ook voor bomen bestaan vaccins. Dan alleen wel tegen de iepenziekte. De gemeente Den Haag injecteert vanaf deze week ruim 8.100 iepen met dit vaccin.

Den Haag - De iepenziekte wordt veroorzaakt door de iepenspintkever en is hardnekkig en besmettelijk. Om ze te beschermen worden de iepen jaarlijks ingeënt.
Wethouder Buitenruimte Hilbert Bredemeijer injecteerde deze week één van de eerste iepen dit jaar. "Gezonde bomen zijn ons groene kapitaal, dus we moeten onze iepen goed beschermen. In 2030 willen we in totaal vijf procent meer blad in de stad, daar helpen deze duizenden prachtige iepen enorm bij!”
Ongeveer de helft van de 14.000 iepen die Den Haag telt krijgt een vaccin. De andere helft bestaat grotendeels uit nieuwere iepensoorten die van nature beter zijn beschermd tegen iepziekte en het vaccin niet nodig hebben.

Het injectieprogramma is succesvol: er vallen jaarlijks nog maar tientallen bomen uit in plaats van de 1.500 tot 2.000 iepen op het dieptepunt van de iepenziekte.
De gemeente controleert jaarlijks alle iepen in Den Haag. Omdat de iepziekte besmettelijk is, doet de gemeente ook een beroep op de inwoners om bomen met droge en dorre bladeren te melden. Dit kan via het gemeentelijk telefoonnummer 14070.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden