Leerkrachten van de Shri Vishnu School maken een lekkere nasi voor ouderen (Foto: Shri Vishnu School).
Leerkrachten van de Shri Vishnu School maken een lekkere nasi voor ouderen (Foto: Shri Vishnu School). (Foto: )

Shri Vishnu school verrast senioren met zelfgemaakte nasi

  Nieuwsflits

“We hebben vegetarische nasi gemaakt met groentenmix, bakbananen, tahoe tempeh en allerlei Surinaamse versnaperingen erbij. Voorgerecht, hoofdgerecht en toetje voor Shanti Bhawan, een woongroep voor Surinaams-Hindoestaanse ouderen”, vertelt initiatiefneemster Rosa Kamta, leerkracht van groep zeven op de Shri Vishnu School (SVS) in Den Haag.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Juf Kamta glundert. Ze is trots op haar collega’s die hun vrije zaterdag hebben opgegeven om in de keuken van de school het voedsel te bereiden voor de ouderen. “Dat was echt een mooi gezicht. Alles ging zo heerlijk spontaan”, zegt ze. “We pakten allemaal zelf iets om te doen en op het einde hebben we alles goed ingepakt. Bijna veertig bakjes met eten en net zoveel drankjes. Een mooie ervaring die we voor de zomervakantie absoluut gaan herhalen.”

Eigenlijk was de aanzet voor dit initiatief al in 2013 toen juf Kamta begon met het project Sewa, wat vrijwillige dienstbaarheid betekent in het Hindi-Sarnami. Er werd toen afgesproken dat alle schoolkinderen op de dinsdagen vijf cent zouden sparen. Met het verzamelde geld kon dan een keer per jaar lesmateriaal gekocht worden voor kinderen op scholen in Suriname die het nodig hadden. Overigens deden de leerkrachten en ander personeel ook mee met het sparen.

Nu is het project dus uitgebreid naar de ouderen van woongroep Shanti Bhawan aan de Regentesselaan in Den Haag. En volgens juf Kanta is dat absoluut geen belasting. “Ik vind dat we hier op aarde zijn gekomen als reizigers om alles wat we in de natuur aantreffen te gebruiken, te verzorgen en in balans te houden”, zegt ze filosofisch. “Het is ook zo dat we de kinderen iets willen leren over dienstbaarheid en dat ze niet materialistisch moeten zijn. Bovendien doen we dit project met plezier.”

Asha Ramautarsing, leerkracht in groep drie van de SVS kan zich wel vinden in de woorden van juf Kamta. Ook zij glundert als ze vertelt over het koken voor de ouderen van woongroep Shanti Bhawan. “Ik vond het meteen een goed idee. In het verleden hebben we vooral acties gedaan voor kinderen maar in verband met de coronapandemie wilden we nu iets voor de ouderen doen”, vertelt ze. “Eerst hebben we een lijst samengesteld met de spullen die we nodig hadden en die zijn toen gehaald. Het koken daarna op school met de collega’s was echt fijn om te doen. Zeker voor herhaling vatbaar en dan doe ik weer gewoon mee hoor.”

Zelf nasi maken? Ingrediënten: 400 gram rijst, 2 eetlepels (el) wokolie, 300 gram nasivlees, 600 gram nasigroenten, een pak mix voor nasi speciaal. Bereidingswijze: kook de rijst. Daarna afgieten in een vergiet, koud afspoelen en laten uitlekken. Verhit een wok en voeg 2 el wokolie toe en roerbak het vlees in ongeveer 10 minuten. Doe de groenten erbij en roerbak nog eens 2 minuten. Voeg dan de groentemix toe en 100 ml. Water. Wok vervolgens nog eens 5 minuten. Doe tenslotte de rijst en de kruidenmix erbij en roerbak nog eens 5 minuten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden