Onderzoekers gaan innovaties testen in Scheveningen


<p><strong>&nbsp;</strong>Wethouder Saskia Bruines en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra openden de campus, die op initiatief van gemeente Den Haag en provincie Zuid-Holland tot stand gekomen is.</p>

 Wethouder Saskia Bruines en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra openden de campus, die op initiatief van gemeente Den Haag en provincie Zuid-Holland tot stand gekomen is.

(Foto: pr)

Onderzoekers gaan innovaties testen in Scheveningen

  Nieuwsflits

In Scheveningen is Campus@Sea geopend. Hier kunnen onderzoekers en ondernemers experimenteren met kansen die de zee biedt voor grote maatschappelijke vraagstukken. Denk aan het kweken van zeewier, opwekken van duurzame energie of verbeteren van biodiversiteit door kunstmatig rif. 

Den Haag - Wethouder Saskia Bruines en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra openden de campus, die op initiatief van gemeente Den Haag en provincie Zuid-Holland tot stand gekomen is. Er vinden in Nederland al diverse experimenten plaats met innovatieve toepassingen voor en door de zee. Denk aan zeewierteelt tussen windturbines en kunstmatig rif wat de zeebodem weer helpt herstellen in haar biodiversiteit. Dit zijn tot nu toe losse initiatieven. 

Bom-Lemstra: “Den Haag, en het omliggende kustgebied, heeft de potentie om uit te groeien tot een landelijke hotspot voor innovaties in en rondom de zee. Voorwaarde is een plek waar ondernemers en onderzoekers kunnen samenkomen en ruimte hebben om te experimenteren. Campus@Sea vervult daarin een katalyserende rol.” 

Proefvlakken 
De campus is een fysieke plek met ruimte voor de broodnodige experimenten. Bruines: “Voor de Haagse kust zijn er twee proefvlakken op zee. Eén daarvan is zelfs volledig afgesloten voor de scheepvaart, ter bescherming van kwetsbare experimenten in met name de zeewierteelt. In het tweede proefvlak wordt data verzameld. Beide proefvlakken liggen vlak voor de kust en zijn bereikbaar in vijf kwartier varen.” Ook zal er onderzoek gedaan worden naar het effect van kunstmatig rif op het leven in zee. Naast een fysieke plek zorgt Campus@Sea voor een nieuw netwerk voor alle partijen die zich bezighouden met duurzame innovatie in en rond zee.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden