Haagse Vrijheidsweken gaan door. ‘Juist nu stil staan bij vrijheid’


<p>Joods herdenkingsmonument in Den Haag</p>

Joods herdenkingsmonument in Den Haag

(Foto: Haagse Vrijheidsweken)

Haagse Vrijheidsweken gaan door. ‘Juist nu stil staan bij vrijheid’

  Nieuwsflits

De Haagse Vrijheidsweken zijn van zondag 10 april tot en met maandag 10 mei. Een groot deel van het programma is ‘onder voorbehoud’. Andere activiteiten zijn online of toegankelijk voor een beperkt publiek.

Den Haag - De organisatie staat vierkant achter de beslissing om de Vrijheidsweken ondanks alle beperkingen door te laten gaan. “Juist in deze tijd is het goed om stil te staan biuj onze vrijheid en hoe zwaar die bevochten is:, zegt programmacoördinator Catharine Abels namens de organiserende R.G. Ruijs Stichting. Bovendien is het volgens haar toch gelukt om weer een mooi programma samen te stellen. “Laten we hopen dat zoveel mogelijk door kan gaan, en anders is het online aanbod ook zeer de moeite waard”, stelt Abels

De Haagse Vrijheidsweken worden elk jaar gehouden in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival Den Haag op 5 mei. Tientallen Haagse instellingen, theaters, NGO’s, musea en rondvaartorganisaties stellen elk jaar gezamenlijk een programma samen rond de thema’s vrijheid, WO2, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde.
Zo worden er elk jaar Vrijheidscolleges gegeven en zijn er verschillende exposities, zoals tijdens deze editie ‘De oorlog die bleef’, ‘Wie ben ik, wie was jij?’ en ‘Opstand & Vrijheid’ in het Nationaal Archief en de tentoonstelling ‘Tekenen in vrijheid’ in de Centrale Bibliotheek. Vanwege corona zijn er dit jaar ook diverse online tentoonstellingen zoals ‘Trauma Healing And Hope’ en ‘’Life After Conflict’ op de site van het Internationaal Gerechtshof en ‘Bevrijding in de Literatuur’ bij het Literatuurmuseum.
Het Filmhuis Den Haag biedt tijdens de Haagse Vrijheidsweken, mits de bioscopen weer open mogen, films als ‘Dear Comrades’, ‘Canción Sin Nombre’, ‘Quo Vadis, Aida?’ en ‘Charlatan’. Het Nationale Theater pakt, eveneens onder het hetzelfde voorbehoud, uit met de voorstellingen ‘Salomonsoordeel’, ‘De Joodse Raad’ en ‘Anne-Fay’s Reaspora’.

Naast de verschillende Dodenherdenkingen op 5 mei is er dit jaar ook weer een Jom-Hasjoa Herdenking op 11 april. Deze is online te volgen. De Nationale Kinderherdenking bij Madurodam wordt live uitgezonden op TV West.
De jaarlijkse manifestatie Open Joodse Huizen is dit jaar via live streams te volgen op internet. En via audioplatforms als Spotify is een serie podcasts te beluisteren waarin eerdere sprekers van de Vrijheidscolleges worden geïnterviewd. Belangrijk onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken is het Bevrijdingsfestival Den Haag, dat normaliter op het Malieveld plaatsvindt. Vanwege de corona-pandemie is dat ook dit jaar weer niet mogelijk. Daarom is dit jaar gekozen voor een online en televisie-evenement, dat live wordt uitgezonden vanuit het Paard in Den Haag. Met optredens en reportages wordt geprobeerd om de festivalbeleving zoveel mogelijk te benaderen.
Het volledige programma is te vinden op website https://www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl/haagse-vrijheidsweken/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden