De schilders van het Panorama van Scheveningen is eerbetoon aan bijzondere samenwerking


Foto: Lau Koopman Fotografie

De schilders van het Panorama van Scheveningen is eerbetoon aan bijzondere samenwerking

  Nieuwsflits

Hendrik Willem Mesdag was niet de enige schilder die aan het Panorama van Scheveningen werkte. De rol van de andere vier is nogal onderbelicht gebleven. Daar brengt het boek 'De Schilders van het Panorama van Scheveningen' verandering in.

Den Haag - Het boek verschijnt in het kader van het 140-jarig bestaan het Panorama en kan volgens het museum worden opgevat als dé biografie van het kunstwerk. Het is de eerste, wetenschappelijke publicatie over het Panorama van Scheveningen in bijna vijfentwintig jaar. Redacteuren Suzanne Veldink en Laura Prins hopen dat dit boek uitgroeit tot het nieuwe standaardwerk over het monumentale kunstwerk en dat het een solide basis vormt voor toekomstig onderzoek’.

Voor het eerst wordt het verhaal van de totstandkoming van Mesdags Panorama verteld: vanaf de eerste potloodschets tot het geschilderde doek van 14,5 meter hoog en 114,5 meter in omtrek. Het wordt duidelijk met welke militaire precisie Mesdag zich aan deze opdracht wijdde en dat het kunstwerk een turbulente vroege geschiedenis kent.

De rijk geïllustreerde publicatie is tevens een eerbetoon aan een bijzondere samenwerking tussen vijf kunstenaars. Hendrik Willem Mesdag werkte aan deze opdracht samen met zijn echtgenote Sientje Mesdag-van Houten, goede vriend Bernard Blommers en de op dat moment nog jonge kunstenaars George Hendrik Breitner en Théophile de Bock. Aan elk van hen is een apart hoofdstuk gewijd. Niet eerder is hun relatie tot Mesdag zo uitgebreid bestudeerd: waar bestonden hun bijdragen uit, wat betekende het om met de gevierde meester Hendrik Willem Mesdag samen te werken, en heeft het werken aan het Panorama hun verdere carrières beïnvloed?

De schilders van het Panorama van Scheveningen is onder andere mogelijk gemaakt door een bijzonder legaat van Laurens de Lavieter. Het boek is rijk geïllustreerd. Twee grote uitklapplaten tonen niet alleen het panoramadoek zelf in zijn volle glorie, maar ook Mesdags gemonteerde potloodschetsen en een olieverfschets.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden