<p>Peter de Ronde gitarist van Golden Earrings en Konstantin IIev bekijken Haagse beelden, zoals hier Haagse Jantje op de Lange Vijverberg. Beide mannen vinden dat er ook een Golden Earringstandbeeld moet komen in Den Haag.</p>

Peter de Ronde gitarist van Golden Earrings en Konstantin IIev bekijken Haagse beelden, zoals hier Haagse Jantje op de Lange Vijverberg. Beide mannen vinden dat er ook een Golden Earringstandbeeld moet komen in Den Haag.

(Foto: Martin Reitsma)

Haagse cineast John Meijer verkent in film plekken voor standbeeld Golden Earring

  Nieuwsflits

Het idee van een standbeeld voor de Golden Earring wordt ruimschoots omarmd. Niet alleen door het publiek maar ook door diverse Haagse politieke partijen. Maar als het beeld er komt waar moet het dan staan. In een film van cineast John Meijer worden de mogelijkheden verkend. Eén plek springt er voor oud-bandlid gitarist Peter de Ronde uit: tussen Malieveld en Centraal Station.

Den Haag - Maar er zijn meer mogelijkheden. “Hoe mooi zou het zijn als een beeld van de Golden Earring hier komt te staan”, zegt initiatiefnemer Martin Reitsma van een eerbetoon aan Haagse topbands terwijl hij, staand voor hotel des Indes, in de richting van de Pulchri Studio wijst. 

Reitsma vindt dat de Golden Earring na 60 jaar een standbeeld verdient. Daarin staat hij bepaald niet alleen. Een door hem opgestarte petitie is al bijna 3000 keer ondertekend. Ook de Haagse partijen CDA, D66 en Hart voor Den Haag hebben inmiddels positief gereageerd op het idee van een standbeeld. Meijer en Reitsma gaan binnenkort met diverse Haagse politieke vertegenwoordigers in overleg.
Zo’n eerbetoon dient volgens Reitsma en Meijer dan wel nu te gebeuren. Zij zijn bang dat de generaties na die van hun dit niet zullen gaan doen. “Die hebben hun eigen muziekhelden”, zegt Reitsma.

Ontwerp

Via Marcello’s Art Factory en Music Gallery is er voor het Golden Earring standbeeld ook al een mooi ontwerp gemaakt. De financiering hiervan wordt momenteel onderzocht. De tekening van het standbeeld wordt openbaar gemaakt nadat de petitie de 5000 ondertekenaars heeft gehaald,  vertelde Victor R. Meijer afgelopen zaterdag in het radioprogramma de Avondklok bij Omroep West.

Straatnamen en Walk of Fame

In de film wordt overigens niet alleen over de plek van het standbeeld gespeculeerd. Reitsma zou graag zien dat er in Den Haag straatnamen worden vernoemd naar Haagse bands als The Motions, Shocking Blue, Q 65, Mariska Veres, The Jumping Jewels, René and The Alligators, The Black Albino’s, Magic Strangers, The Scarlets, The Haigs, Livin’Blues, Supersister. Ook deze bands vergaarden in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw flink wat roem. Ook zou het volgens Reitsma mooi zijn als er een Walk of Fame komt in Den Haag. Peter de Ronde, Martin Reitsma en de Haagse stadsdichter Victor R. Meijer vinden dat het Haagse muzikaal erfgoed dit eerbetoon verdient. 

 Een standbeeld en een Walk of Fame zou volgens hen al volgend jaar kunnen worden gerealiseerd. Het straatnamenplan hangt mede af van de bouw van een nieuwe wijk en de goodwill van politiek Den Haag.

Steun en teken de petitie: https://eerdehaagsemuzikanten.petities.nl Klik hier voor de video van John Meijer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden