Eerste Biohuts in Scheveningse haven


<p>Havenmeester Cees Duvekot en Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, laten de eerste &lsquo;Biohut&rsquo; te water.&nbsp;</p>

Havenmeester Cees Duvekot en Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, laten de eerste ‘Biohut’ te water. 

(Foto: )

Eerste Biohuts in Scheveningse haven

  Nieuwsflits

Op diverse punten in de Scheveningse haven zijn deze week ‘Biohuts’ geïnstalleerd. Deze ecologische kooien hangen onder de drijvende steigers en zijn bedoeld als schuilplaats voor hele kleine visjes. De ‘Biohuts’ maken onderdeel uit van het project Levende Haven.

Den Haag - Op dinsdag 23 februari lieten Cees Duvekot, Havenmeester, en Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, samen de eerste ‘Biohut’ te water.

Goede kans

Havens en kustzones zijn belangrijke plekken voor jonge vissen. Ondiep water aan de kust en de aanwezigheid van schepen en andere voorwerpen in havens biedt jonge vissen plek om te schuilen tegen grotere vissen. Hoe groter een vis wordt, hoe groter zijn kans op overleven is. Een Biohut biedt jonge vis een goede kans om te groeien. Het is een ecologische kooi met oesterschelpen in het midden. De oesterschelpen zorgen voor voedingstoffen. Matthijs den Heijer is voorzitter van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze stichting staat voor meer consumptie van lokaal gevangen vis. Den Heijer is enthousiast over de biothuts. “Onze Noordzee is een rijke zee met heel veel vis erin. Wij werken daarom ook graag mee om dat zo te houden.”

Het te water laten en installeren van de Biohutten is onderdeel van het project Levende Haven. Het project brengt de onderwaterwereld in de Scheveningse haven in beeld, stimuleert de biodiversiteit onderwater. In het kader van het project wordt ook les over ecologie gegeven op het Maris College. In totaal worden er 10 Biohutten geïnstalleerd. Havenmeester Cees Duvekot: “Wij havenmeesters zijn altijd druk bezig met alles op het water, maar ook wat er onderwater gebeurt vinden wij belangrijk. We zijn erg benieuwd naar de resultaten.”

In het project Levende Haven werken Ecocean, het Maris College en Stichting Noordzeevis uit Scheveningen samen. Ecocean is een internationaal bedrijf dat ecologische kooien maakt om biodiversiteit in sloten, rivieren, kanalen, meren, zeeën en oceanen te stimuleren. De drie partijen willen de Biohutten niet alleen gebruiken om jonge vis de kans te geven om te groeien, maar ook om de jongeren van het Maris College te onderwijzen over maritieme ecologie en enthousiast te maken voor een baan in de wetenschap of vissector. Er wordt een lespakket opgesteld en de leerlingen gaan aan de slag met onderzoek naar, en monitoring van de Biohutten. Ze krijgen les in maritieme ecologie en gaan zelf aan de slag met het produceren van ecologische kooien, die het leven in de zee ten goede komen. Jongeren, oud-vissers, visserij en onderwijs worden hierbij aan elkaar gekoppeld.

Het project Levende Haven heeft een donatie ontvangen van Stichting Inititiatief op Scheveningen (SIOS), de gemeente Den Haag en is door de inwoners van Scheveningen verkozen tot een van de favorieten van alle ingezonden projecten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden