Hoe weet je of een vogel vast zit op het ijs?


<p>Door hun isolerende veren en bijzondere bloedsomloop in de poten, vriezen watervogels vrijwel nooit vast. (Foto: Dierenambulance Den Haag e.o.)</p>

Door hun isolerende veren en bijzondere bloedsomloop in de poten, vriezen watervogels vrijwel nooit vast. (Foto: Dierenambulance Den Haag e.o.)

(Foto: )

Hoe weet je of een vogel vast zit op het ijs?

  Nieuwsflits

Dierenambulance Den Haag ontvangt momenteel veel meldingen over vastgevroren watervogels. In de meeste gevallen is de vogel even aan het uitrusten en zit hij niet vast. Maar hoe zie je dat?

Den Haag - Met deze vrieskou rusten veel watervogels uit op of bij het ijs. Dat doen ze om met deze kou zoveel mogelijk energie te sparen. Midden op het ijs zijn ze ook nog eens veilig voor vijanden. Dat gezonde watervogels in principe niet vastvriezen komt door de bijzondere bloedsomloop in hun poten en hun isolerende veren, legt Anouk Korporaal van Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag uit. "Als vogels ziek of gewond zijn, kan het echter wel fout gaan. Hun verenpak kan dan lek raken. En dan wordt hij niet meer beschermd door z’n natuurlijke vetlaag en kan hij zich niet meer warm houden."

Wie twijfelt of een vogel toch niet vast zit, doet er volgens de Dierenambulance goed aan om na een halve dag nog eens te gaan kijken. Zit hij nog steeds op dezelfde plek gooi dan bijvoorbeeld wat rozijnen of stukjes appel. Reageert het dier niet, bel dan de dierenambulance. Ga in elk geval nooit naar de vogel toe. Stel dat het dier toch uitrust, dan verliest het veel energie om weg te komen of om op te stijgen.

Meer berichten