Nog makkelijker van het gas af dankzij nieuwe subsidieregeling


<p>Het college stelt ruim 2 miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen van woningen.&nbsp;</p>

Het college stelt ruim 2 miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen van woningen. 

(Foto: Pixabay)

Nog makkelijker van het gas af dankzij nieuwe subsidieregeling

  Nieuwsflits

Een groen dak, koken op schone energie, isolatie van vloer, dak of gevel. Dankzij een nieuwe subsidieregeling wordt het voor de inwoners van Den Haag makkelijker om hiervoor subsidie aan te vragen. Het college stelt 2.225.000 euro beschikbaar. Het geld komt uit de opbrengst van de verkoop van Eneco.

Den Haag - De nieuwe subsidieregeling werd verleden week door Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransistie) bekend gemaakt. In deze nieuwe regeling zijn voorgaande losse regelingen makkelijker gemaakt, samengevoegd en uitgebreid. Zo kan er niet alleen subsidie aangevraagd worden voor het isoleren van de vloer of het dak van hun huis, maar ook voor het isoleren van de binnen- of buitengevel. Om tegemoet te komen in de kosten voor een nieuw energielabel is er per adres een eenmalige bijdrage van de gemeente van €75. Ook krijgen aanvragers voortaan vooraf uitbetaald, in plaats van achteraf.

Steuntje in de rug

Van Tongeren: “Veel Hagenaars zijn al aan de slag gegaan om hun huis duurzamer te maken. Met kleine en grote maatregelen, zoals het slimmer instellen van de CV ketel, goede ventilatie, aanpassingen aan het eigen gedrag, isoleren of helemaal overgaan op schone energie met bijvoorbeeld een warmtepomp. Dat zorgt niet alleen voor een comfortabeler huis, maar in veel gevallen ook voor een lagere energierekening. Juist nu mensen thuis zitten door corona merken ze dat hun huis tocht of moeilijk warm wordt. Met deze nieuwe, makkelijkere regeling kan iedereen aan de slag met het duurzamer maken van hun eigen huis met een steuntje in de rug van de gemeente.“

Elektrisch koken

Ook de succesvolle regeling voor woningeigenaren die van het gas af willen onder de nieuwe subsidieregeling. Inwoners kunnen een bijdrage ontvangen als ze overstappen van koken op gas naar inductie en als ze gaan verwarmen met een duurzaam alternatief voor gas, zoals een warmtepomp of een warmtenet. Daar bovenop kunnen VVE’s die gezamenlijk de stap zetten een extra bedrag ontvangen. De uiteindelijke subsidie die bewoners ontvangen zijn onder andere afhankelijk van de daadwerkelijk gemaakte kosten en of de woning in een wijk ligt waar al een warmtenet is. De bijdrage om over te stappen op inductie is er ook voor huurders van woningcorporaties. Koken op elektriciteit in plaats van gas is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor schonere lucht in huis en is veiliger dan gas.

Advies

Voor advies over duurzame maatregelen kunnen inwoners terecht bij de medewerkers van Hou van je Huis. Zij zijn telefonisch bereikbaar op maandag van 13.00 tot 17.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via tel. 070-3539931 en 070-3533281 of op de website www.duurzamestad.denhaag.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden