Jubilerende Haagse Vogelbescherming ziet ledental groeien door coronacrisis


<p>Doordat er minder verkeerslawaai is in de vroege ochtend, zijn roodborstjes ook later op de dag gaan zingen.</p>

Doordat er minder verkeerslawaai is in de vroege ochtend, zijn roodborstjes ook later op de dag gaan zingen.

(Foto: Haagse Vogelsbescherming)

Jubilerende Haagse Vogelbescherming ziet ledental groeien door coronacrisis

  Nieuwsflits

De belangstelling voor vogels neemt toe en daarmee ook het ledental van de Haagse Vogelbescherming (HVB). De coronacrisis heeft ook positieve effecten voor de vereniging die dit jaar haar 95-jarig bestaan viert. Een bescheiden feestje vanwege alle maatregelen, dat dan weer wel.

Den Haag - De Haagse Vogelbescherming (HVB) werd opgericht in 1925 en telt ruim 1000 leden. Dat aantal groeit gestaag. De vereniging beheert 11 vogelrustgebieden in de Haagse regio, organiseert excursies, doet onderzoek naar vogels en beheert vogelopvang de Wulp aan de Heliotrooplaan. Daar worden per jaar meer dan 10.000 gewonde of zieke vogels behandeld. Het merendeel geneest en kan weer worden vrijgelaten in de natuur.

De laatste tijd ziet HVB een toenemende belangstelling onder de inwoners van Den Haag voor vogels. “We zien in Den Haag dat de belangstelling voor vogels en vogelen toeneemt. Er wordt ook meer gevoerd in de tuinen en op de balkons. En we krijgen meer aanvragen voor nestkasten. Het gevleugelde bezoek en getwitter geeft vrolijke afleiding”, constateert voorzitter Hans Elders. De oorzaak hiervoor is volgens hem te vinden in de coronacrisis. “Het is stiller buiten. Daardoor hoor je de vogels beter. En omdat meer mensen thuis werken, zien ze de vogels rond het huis vaker. En nu winkelen of een restaurantbezoek er even niet inzit, ligt een wandeling door onze parken en natuurgebieden voor de hand.”

Was tijdens de eerste lockdown in maart al te zien dat vanwege de stilte op straat meer wilde dieren zich in de stad laten zien, er blijkt nog een overwacht positief effect te zijn. “Wist je dat de roodborstjes in de loop van dit jaar later in de ochtend zijn gaan zingen? Door de gedeeltelijke lockdown is er veel minder verkeerslawaai. In vorige jaren waren ze veel vroeger op omdat ze het verkeerslawaai van de ochtendspits voor wilden zijn!‘, vertelt Elders.

De HVB-voorzitter verwacht dat mede dankzij corona, de belangstelling voor het kijken naar vogels verder zal toenemen. “Het is een aantrekkelijke manier om buiten te zijn. Je kunt in je eentje gaan vogelen of gezellig met zijn tweeën. Je hoeft niet ver. In de Haagse parken kun je met een beetje geluk wel vijftig soorten tijdens één wandeling zien. Het is geen dure hobby. Een goede verrekijker kost tegenwoordig niet al te veel en een behoorlijke vogelgids zit voor een paar euro in je smartphone. Inclusief geluidopnames van de zang en prachtige foto’s. En de Haagse Vogelbescherming organiseert cursussen en wandelingen voor beginnende vogelaars.’

Het 95-jarig bestaan van de HVB is dit jaar vanwege COVID-19 op bescheiden wijze gevierd. Veel activiteiten zijn afgelast, maar de jubileumuitgave ‘95 jaar Haagse Vogelbescherming 1925 - 2020’ met informatie over de Haagse Vogelbescherming is recent wel verschenen.

Meer informatie: www.haagsevogels.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden