Tentoonstelling toont eerste virusgolf in Den Haag


<p><em>E&eacute;n van de inzendingen voor de Corona-collectie. Het spandoek wordt opgenomen in de collectie van het Haags Historisch Museum.</em> </p>

Eén van de inzendingen voor de Corona-collectie. Het spandoek wordt opgenomen in de collectie van het Haags Historisch Museum.

(Foto: Haags Historisch Museum)

Tentoonstelling toont eerste virusgolf in Den Haag

  Nieuwsflits

Terwijl we nu in een tweede Corona-golf zitten, toont het Haags Historisch Museum vanaf 3 december de gevolgen van de eerste virusuitbraak in Nederland. De tentoonstelling laat zien wat het virus met de stad deed.

Den Haag - Hoe de stad door het virus tot stilstand kwam, vervolgens weer de draad oppakt en leer leven met alle opgelegde beperkingen is te zien aan de hand van foto’s, dagboeken en objecten. Ze zijn afkomstig van tientallen inwoners van Den Haag, vrijwilligers, activisten, kunstenaars en fotografen. Zij reageerden op de oproep die het Haags Historisch Museum dit voorjaar deed om bij te dragen aan een corona-collectie. Het museum wil hiermee de pandemie als historisch moment vastleggen. 

Volgens de museumleiding toont de corona-collectie de onzekerheid, angst en het verdriet, maar ook de saamhorigheid, creativiteit en de (soms zwarte) humor van mensen in uitzonderlijke omstandigheden. 

Cultuurwethouder Robert van Asten opent de tentoonstelling door een fotodagboek met zijn persoonlijk verslag van de eerste lockdown-maanden over te dragen aan het Haags Historisch Museum. Naast andere inzendingen van stadsbewoners wordt ook een selectie stadsgezichten van fotografe Sandra Uittenbogaart getoond. Tevens zal de installatie in times of corona van kunstenaar Johan Nieuwenhuize te zien zijn. Nieuwenhuize zet stadsgezichten en foto’s van social media naast elkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden