<p>Lorena van Bunningen won de Piket Kunstprijs 2020 in de categorie schilderkunst</p>

Lorena van Bunningen won de Piket Kunstprijs 2020 in de categorie schilderkunst

(Foto: Janneke van Beek)

Lorena, Boston en Tessa winnen Piket Kunstprijzen 2020

  Nieuwsflits

De namen van de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2020 zijn bekend. Lorena van Bunningen (Schilderkunst), Boston Gallacher (Dans) en Tessa Jonge Poerink (Toneel) zijn de gelukkigen. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een kunstwerk dat werd gemaakt en ontworpen door oud-genomineerde Suzie van Staaveren.

Den Haag - In verband met de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een uitreikingsevenement te organiseren en moest de organisatie op zoek naar een alternatief. Met inachtneming van de coronamaatregelen werden de winnaars onlangs een-voor-een verrast met hulp van familieleden en vakprofessionals. Hiervan zijn afzonderlijk opnames gemaakt die vanaf vrijdag 20 november naar buiten worden gebracht via alle social mediakanalen van de Piket Kunstprijzen.

Juryrapporten

Volgens de jury weet Lorena op een hele eigen manier de bestaande werkelijkheid naar haar hand te zetten. Ze heeft een ontwikkeld oog voor detail en een goed gevoel voor esthetiek. Daardoor weet zij haar fascinatie voor de schoonheid van kleine alledaagse dingen daadwerkelijk te verbeelden. De beschouwer kan in haar wereld van verstilde scènes even stilstaan bij de vele dingen om ons heen waaraan we doorgaans onbewust voorbijgaan. De jury is onder de indruk van de gedreven en standvastige houding die zij tentoonspreidt.

Boston Gallacher
Toen de jury Boston twee jaar geleden voor het eerst nomineerde, was deze nominatie gebaseerd op de belofte die sprak uit Bostons onmiskenbare talent. Boston heeft sindsdien een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt en deze belofte in alle opzichten ingelost. Boston ‘just blows us away'.

Tessa Jonge Poerink
Tessa heeft grote spelkwaliteiten. In haar stem is duidelijk te horen dat de emoties die haar personage voelt via Tessa's verbeelding volkomen organisch doorstromen. Ze heeft laten zien dat ze een grote zaal tot in de uiterste hoeken kan bespelen. Tessa heeft ook een wilde performer in zich. Ze durft onconventioneel te zijn. Dat brutale en schaamteloze getuigt van een breed spectrum en dat is op haar leeftijd heel bijzonder.

Overige genomineerden
De Piket Kunstprijzen worden ieder jaar uitgereikt aan veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel. Naast de winnaars werden dit jaar ook Ciro Duclos en Afra Eisma (Schilderkunst), Lukas Karvelis en Hester Seelen (Dans) en Shah Tabibi en Billy de Walle (Toneel) genomineerd. Alle genomineerden ontvingen deze zomer een bijdrage van 2.000 euro als steuntje in de rug vanwege de coronamaatregelen.

De jury
De vakjury, die beziet welke jonge talenten eruit springen per discipline, bestaat uit dit jaar uit voorzitter Winnie Sorgdrager (oud-minister, voormalig voorzitter Raad voor Cultuur), Suzanne Swarts (directeur Museum Voorlinden), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Stacz Wilhelm (voormalig artistiek leider productiehuis Korzo), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en de Parade) en Antoinette Jelgersma (actrice Het Nationale Theater).

Over de Piket Kunstprijzen
De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden