<p>De bekendmaking van de winnaars.&nbsp;</p>

De bekendmaking van de winnaars. 

(Foto: Valerie Kuypers)

Vijf ton naar zeven projecten dankzij Energie uit de Wijk Challenge

  Nieuwsflits

Zeven Haagse wijkprojecten zijn als winnaar uit de bus gekomen bij de Energie uit de Wijk Challenge. Samen ontvangen ze 500.000 euro. Dit geld wordt gebruikt om in 2021 over te stappen op schone energie.

Den Haag - Maar liefst 19 initiatieven van bewonersgroepen werden voor deze Energie uit de Wijk Challenge ingediend. De onafhankelijke adviescommissie en jury onder leiding van meteoroloog en klimaatambassadeur Helga van Leur koos hieruit de zeven meest kansrijke initiatieven tot Haagse Energie Topper 2021.

Winnaars

De zeven gekozen bewonersinitiatieven zijn: Drietrapsraket Zeeheldenkwartier, Energie op 't Dak (Bezuidenhout), Houtwijk in transitie, Samen voor duurzaamheid in de Heesterbuurt, Van Oranje(flats) naar Groen(e flats) (Scheveningen), Voorkom een airco (Ypenburg), Zet de ketel op 55 graden in Regentesse- en Valkenboskwartier (ReVa).

Experts

Deze initiatieven ontvangen nu subsidie en ondersteuning van experts binnen en buiten de gemeente bij de uitvoering van hun project. De winnende plannen zijn erop gericht dat er binnen één jaar tastbare resultaten zijn.

Inspirerend

Wethouder Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie Liesbeth van Tongeren: "Samen maken we Den Haag klaar voor de duurzame toekomst. Het is zo ongelofelijk inspirerend om te zien dat deze mensen ondanks corona bij elkaar komen, samen met een plan komen en wij ze op weg kunnen helpen. Daar wordt de hele stad beter van.”

Advies

De bewonersgroepen die niet zijn uitgekozen, worden door de gemeente met een advies op weg geholpen om stappen te maken richting uitvoering van hun projecten.

Het is al de tweede editie van de Energie uit de Wijk Challenge. In 2019 werden al elf bewonersinitiatieven geselecteerd die hun plannen op dit moment aan het uitvoeren zijn. In Den Haag zijn veel wijken, buurten en straten in Den Haag waar bewoners met elkaar plannen maken of nadenken over mogelijkheden om hun eigen omgeving duurzamer te maken. Toch blijven sommige initiatieven steken in de planfase. De gemeente wil groepen inwoners ondersteunen om bestaande en nieuwe plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Meer informatie over de initiatieven is te vinden op de website: energieuitdewijk.denhaag.nl/initiatieven

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden