Het voormalige ketelhuis van de sigarettenfabriek Laurens, nu restaurant Mama Kelly.
Het voormalige ketelhuis van de sigarettenfabriek Laurens, nu restaurant Mama Kelly. (Foto: Gert van Santen)

Nieuw boek over herbestemming industrieel erfgoed in de Binckhorst

  Nieuwsflits

De Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) heeft een nieuwe publicatie gelanceerd over de Binckhorst. Nu het industriegebied een snelle transformatie doormaakt met veel nieuwbouw, is het voor de SHIE een goed moment om te kijken hoe er met de historie van de Binckhorst en het industrieel erfgoed wordt omgegaan. 

Den Haag - De publicatie Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag laat aan de hand van twaalf herbestemde industriële complexen zien wat de mogelijkheden zijn om met historisch erfgoed om te gaan. Diverse nieuwe functies komen naar voren, zoals woningbouw in het KPN-complex en het SDU-gebouw, restaurants in het ketelhuis van de Caballerofabriek en in onderdelen van de verffabriek Paulussen, maar ook bedrijfsverzamelgebouwen, zoals de Werkfabriek en Bink36 en de evenementenlocatie in de Fokkerschool. Elk hoofdstuk opent met een schets van de historische ontwikkeling van de locatie en de specifieke kenmerken van het voormalige bedrijf dat er gevestigd was. Daarna is er aandacht voor de herontwikkeling van het complex en de nieuwe functie van het gebouw. De verhalen worden visueel ondersteund met zowel historische foto’s als recente beelden van fotograaf Gert van Santen. Als intermezzo zijn twee apart vormgegeven themakaternen met speciaal papier toegevoegd: één over beeldende kunst in de Binckhorst, zoals de Binck Twins en Street Art en de andere over erfgoed gerelateerd aan water, zoals de kraanbaan van de BAM en de indoor wavepool in wording aan de Saturnusstraat.

Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag is een initiatief van de SHIE in samenwerking met Eindeloos ontwerpen en uitgeven en geschreven door Koos Havelaar. Het boek is te koop voor € 35,- via de boekhandel en bij www.shie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden