<p>De Schoolstraten zijn een succes. Het is echter te duur om permanent verkeersregelaars in te zetten.</p>

De Schoolstraten zijn een succes. Het is echter te duur om permanent verkeersregelaars in te zetten.

(Foto: gemeente Den Haag)

Wie helpt kinderen veilig naar school te gaan?

  Nieuwsflits

Scholen liggen soms aan drukke wegen of in smalle straten. Om kinderen veilig naar school te laten lopen of fietsen, is sinds de heropening van de scholen bij 24 Haagse scholen, een zogenoemde ‘Schoolstraat’ ingevoerd. De gemeente spreekt van een succes: scholen, kinderen en ouders zijn enthousiast.

Den Haag - In een Schoolstraat sluit een verkeersregelaar twee keer per dag de straat af met een hek. Dit gebeurt een half uurtje voordat de school begint en een half uurtje voordat hij weer uitgaat. Scholen en gemeente willen deze Schoolstraten dan ook graag behouden, om ook na de coronacrisis de omgeving van de school verkeersveilig te houden. Het is echter financieel niet haalbaar om op permanente basis verkeersregelaars te blijven inzetten. Wethouder Robert van Asten: “We willen daarom heel graag met Schoolstraat-coaches aan de slag, vrijwilligers die helpen door bij het afsluitingshek te staan.” Hij doet dan ook een oproep. “Ouders, medewerkers, buurtgenoten meld je aan. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen lopen of fietsen.”

De Schoolstraat-coach treedt als het ware als gastheer/-vrouw op van de schoolomgeving op. De ervaring in andere steden leert dat er zo’n 12 vrijwilligers nodig zijn om een Schoolstraat structureel te ‘bemensen’. Alle vrijwilligers zijn automatisch verzekerd met de ‘Haagse Polis’ die de gemeente via de VNG heeft afgesloten. De vrijwilligers krijgen van de gemeente een hesje, een instructiecursus en zij lopen een keer mee met een verkeersregelaar. Zo lang een school niet voldoende vrijwilligers heeft, blijft de gemeente de Schoolstraat met verkeersregelaars bemensen.

Zie hier de oproep van wethouder Van Asten

Meer informatie: www.denhaag.n/veilignaarschool

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden