<p>Glasvezel maakt supersnel internetten mogelijk</p>

Glasvezel maakt supersnel internetten mogelijk

(Foto: DPG Media)

Glasvezelstrijd dreigt in stadsdeel Segbroek

  Nieuwsflits

T-Mobile wil dat de gemeente Den Haag de aanleg van een glasvezelnetwerk door KPN in het Regentessekwartier blokkeert door het instemmingsbesluit in te trekken. Het telecombedrijf legde zelf vorig jaar al een dergelijk netwerk aan in stadsdeel Segbroek. Een tweede is volgens T-Mobile onnodig en niet wenselijk.

Den Haag - Het netwerk van T-Mobile en partner Primevest is geschikt voor 33.000 huishoudens in Segbroek. Ook alle concurrenten zoals KPN kunnen hiervan tegen aantrekkelijke tarieven gebruik maken, meldt het bedrijf. De aanleg van een tweede netwerk is volgens T-Mobile niet alleen overbodig, een tweede glasvezelkabel van KPN bedreigt in dit geval ook de kwaliteit van de dienstverlening aan de klanten van T-Mobile. Het glasvezelnetwerk van T-Mobile wordt door de manier waarop KPN de kabels aan wil leggen, letterlijk ‘begraven’. Volgens T-Mobile wordt dit veroorzaakt door een inefficiënte aanlegmethodiek die veel meer beslag legt op de beschikbare ondergrondse openbare ruimte dan noodzakelijk. Onderhoud en nieuwe aansluitingen worden daardoor bemoeilijkt en onnodig kostbaar. Reden voor T-Mobile en Primevest om in het belang van de gebruikers van het netwerk de gemeente Den Haag te vragen om niet in te stemmen met de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk.

In een reactie laat KPN het volgende weten: T-Mobile heeft in Segbroek over het kopernetwerk en de kabel van Ziggo heen gelegd. De pot verwijt hier de ketel.

Er zijn in Nederland strikte regels waaraan Telecom partijen zich aan moeten houden als ze netwerken aan willen leggen.

In Nederland bepaalt de (lokale) overheid telecomtracees waar telecombedrijven gebruik van moeten maken als ze netwerken uitrollen. Dit is gemeengoed in heel Nederland.

Het kabel en leidingen bedrijf van de gemeente beoordeelt het ontwerp van de aanlegger, keurt het goed en legt het vast in de vergunning. Dat is ook in den Haag gebeurd. 

Indien in Nederland een aannemer grondroeringen gaat doen is het bovendien verplicht een Klic melding te doen. Klic is een systeem (van het kadaster) waarin de complete ondergrondse infra in NL (minutieus) is geregisteerd. Als T-Mobile haar netwerk netjes heeft geadministreerd weet de aannemer dus precies waar het ligt. Daarnaast maakt KPN in Segbroek gebruik van dezelfde aannemer als T-Mobile. Deze weet dus precies waar alles ligt. 

Als KPN een netwerk komt aanleggen, dan doet we dat in principe bij ieder huishouden. Het netwerk wordt opgeleverd tot aan de voordeur en/of meterkast. Andere partijen zoals T-Mobile leggen alleen aan bij klanten met als gevolg dat er elke keer opnieuw gegraven moet worden als er zich een klant meldt, met alle overlast van dien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden