<p>De aardwarmtecentrale aan de Leyweg staat er al vele jaren. Dankzij het besluit van het ministerie van Economische Zaken wordt hij nu ook in werking gesteld.&nbsp;</p>

De aardwarmtecentrale aan de Leyweg staat er al vele jaren. Dankzij het besluit van het ministerie van Economische Zaken wordt hij nu ook in werking gesteld. 

(Foto: indebuurt.nl)

Den Haag is eerste stad met warmte uit de bodem

  Nieuwsflits

Den Haag is de eerste stad in Nederland waar huizen verwarmd worden met schone warmte uit eigen bodem. Het ministerie van Economische Zaken heeft met een definitief besluit groen licht gegeven voor het winnen van aardwarmte in de centrale aan de Leyweg van Haagse Aardwarmte.

Den Haag - Hoe werkt de centrale? Vanuit de bron op 2 kilometer diepte wordt water van circa 78 graden opgepompt. Die warmte wordt overgezet en via het stadsverwarmingsnet krijgen woningen in stadsdeel Zuidwest verwarming en warm kraanwater. Zo kan aan de eerste 1200 huizen aardwarmte (geothermie) worden geleverd. Deze is schoon en duurzaam. Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) is trots. “Hiermee laten we zien dat het kan: in een dichtbevolkte stad als Den Haag schone warmte uit eigen bron gebruiken.”

Er gelden strenge veiligheidseisen voor een definitief besluit voor winning van aardwarmte. Dit besluit wordt verleend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het besluit wordt genomen op basis van adviezen dan verschillende organisaties als TNO, de Mijnraad, de Omgevingsdienst Haaglanden en Provincie Zuid-Holland.

Den Haag Zuidwest is onderdeel van de Proeftuinen Aardgasvrij van het van Binnenlandse Zaken. De Gemeente heeft via het Energiefonds Den Haag een deel van de financiering beschikbaar gesteld voor deze bron.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden