<p>Voor het boek &#39;Groeten uit Den Haag&#39; heeft Robert Mulder honderd oude stadsbeelden opnieuw gefotografeerd.&nbsp;</p>

Voor het boek 'Groeten uit Den Haag' heeft Robert Mulder honderd oude stadsbeelden opnieuw gefotografeerd. 

(Foto: Marc Tangel)

Nieuw Haags fotoboek toont stadsverandering

  Nieuwsflits

Iedereen kent de vervreemde sensatie van het kijken naar oude foto’s. Veel is veranderd, maar vaak is het verleden nog merkbaar in de details. Fotograaf Robert Mulder zocht honderd oude afbeeldingen van Den Haag en Scheveningen en fotografeerde deze plekken vorig jaar opnieuw. Het resultaat is sinds vorige week te bewonderen in het lijvige boekwerk ‘Groeten uit Den Haag’.

Door Marc Tangel

DEN HAAG - “De veranderingen rond de Kalvermarkt en het Spui zijn niet kinderachtig, maar verder zie ik niet dat er na de oorlog verschrikkelijk veel fout gegaan is in deze stad’, merkt Mulder op. Hij kan het weten. De fotograaf woont inmiddels al veertig jaar in Groningen, maar een deel van zijn jeugd bracht hij door in de hofstad. “Als jongen heb ik hier bij Heck’s, en later Ruteck’s, vakantiewerk gedaan”, vertelt hij enthousiast. “Stond ik ijs te scheppen. Mijn zwager was een echte Hagenaar die in die tijd met mijn zus aan de Prinsegracht en het Spui heeft gewoond. Zij namen mij op sleeptouw in mijn puberteit. Zestig jaar geleden was Den Haag nog heel gesloten. Alles gebeurde achter dichte deuren, terrasjes bestonden nog niet eens. Dat beeld had ik nog voor me toen ik hier terugkwam om te fotograferen, maar inmiddels is dit een hele gezellige, open stad geworden.”

‘Groeten uit Den Haag’ is inmiddels het vijfde boek waarin Mulder plaatjes van honderd jaar geleden naast recente stadsfoto’s legt. Startpunt voor dit avontuur was het Haags gemeentearchief. “Daar kan je vanuit huis gewoon op inloggen”, merkt Mulder op. “Daar ben ik maanden mee bezig. Ik zoek grofweg op foto’s van honderd jaar geleden, maar veel werk is ongedateerd. Dan kom je al snel op vijftigduizend afbeeldingen die je door moet kijken om een interessante selectie te maken.”

Het eindresultaat laat goed zien wat er de afgelopen jaren verscheen, maar vooral ook verdween in Den Haag. Vooral in de Tweede Wereldoorlog verdwenen grote stadsdelen letterlijk van de kaart. “Een goed voorbeeld van verandering is de trambuis door de oude Tweede Adelheidstraat”, merkt Mulder op. “Gelukkig is er genoeg van het Bezuidenhout overgebleven om toch nog wel wat aanknopingspunten te vinden.”

Voor het maken van de nieuwe foto’s moest Mulder af en toe een flinke stunt uithalen. “Ik maakte op een zondag een foto van De Pier”, herinnert Mulder zich. “Daarvoor moest ik een hoog standpunt hebben en mijn oog viel meteen op een hele mooie parkeergarage. Alleen was deze afgesloten met een hek, dus moest ik wachten tot er een auto kwam. Toen dat gebeurde ben ik snel naar boven gelopen en heb mijn foto gemaakt, maar daarna heb ik twintig minuten moeten wachten tot er weer iemand wegging en ik er weer uit kon!”

‘Groeten uit Den Haag’ is verkrijgbaar in diverse Haagse boekhandels. Op donderdagavond 29 oktober wordt het boek gepresenteerd bij Paagman aan de Frederik Hendriklaan. Belangstellenden wordt verzocht vooraf te reserveren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden