Foto: VALERIE KUYPERS

Gemeente Den Haag start programma voor emancipatie van queer

  Nieuwsflits

De emancipatie van mensen die zich niet thuis voelen in bestaande hokjes van seksualiteit en gender (queer) kan beter in Den Haag. Dit komt naar voren uit gesprekken met inwoners. Om hier iets aan te doen start de gemeente een actieprogramma.

Den Haag - Uit onderzoek blijkt dat met name de emancipatie van bi-culturele jongeren, transgender personen, queer ouderen, queer asielzoekers en statushouders achterblijft. Het actieprogramma is erop gericht om hun positie en weerbaarheid te verbeteren. Zo wordt het COC Haaglanden mogelijk gemaakt om het aantal onderwijsinstellingen met een Gender & Sexuality Alliance (GSA) uit te breiden van 10 naar 24. Dit is een groep van queer- en niet queer-leerlingen en docenten die samen op school zorgen voor meer zichtbaarheid en bespreekbaarheid van seksuele- en genderdiversiteit. Worden The Hang-Out 070 en COC Haaglanden ondersteund in hun activiteiten om bi-culturele jongeren te begeleiden in hun proces van zelfacceptatie en een eventuele coming out. Ook blijft de gemeente zorginstellingen ondersteunen bij het maken en toepassen van queer zorgbeleid en het behalen van het keurmerk de Roze Loper. Minstens tien instellingen moeten in 2022 dit keurmerk hebben. Voor queer asielzoekers en statushouders wordt gekeken naar de realisatie van ‘safe houses’.

De mogelijkheden voor een pilot van de ‘Trans Health Clinic’ in Den Haag worden onderzocht. De kliniek geeft transgenders de kans om hun transitie al deels te starten terwijl zij op de wachtlijst staan en biedt medische en sociale ondersteuning aan transgender personen.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden