<p>In het Sportakkoord is een belangrijke rol weggelegd voor buurtsportcoaches en sportco&ouml;rdinatoren.&nbsp;</p>

In het Sportakkoord is een belangrijke rol weggelegd voor buurtsportcoaches en sportcoördinatoren. 

(Foto: VALERIE KUYPERS)

Gemeente wil met Sportakkoord iedere inwoner aan het sporten krijgen

  Nieuwsflits

In 2030 moeten alle inwoners van Den Haag sporten of z'n op zijn minst regelmatig bewegen. Dat is wat wethouder Hilbert Bredemeijer met zijn Haagse Sportakkoord wil bereiken. Hij presenteerde het akkoord tijdens de Nationale Sportweek.

Den Haag - Om dit doel te bereiken krijgen de circa 270 sportverenigingen in Den Haag in het kader van het Haagse Sportakkoord extra ondersteuning. Hiervoor maakt de gemeente in 2021 900.000 euro extra vrij. Dit geld is bestemd voor de uitbreiding van het aantal sportcoördinatoren en buurtsportcoaches. Zij vormen voor inwoners het contact met sportverenigingen en helpen in wijken waar nog te weinig wordt bewogen met activiteiten. Bredemeijer: “Sportverenigingen zijn het cement van de samenleving. Zij brengen Hagenaars van alle leeftijden, met grote en kleine ambities, samen onder één dak. Hier worden sporters aangespoord om grenzen te verleggen en vol te houden. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het team. Dat koesteren en steunen we, onder meer met extra ondersteuning op de clubs.”

Wijken waar Hagenaars achterblijven op het gebied van sport krijgen extra aandacht. In stadsdeel Escamp, moet binnen 10 jaar de sportdeelname minstens gelijk zijn aan het Haagse sportgemiddelde. Bijvoorbeeld door buurtsportcoaches in te zetten, activiteiten te organiseren voor kinderen, sport een gezicht te geven door te werken met sleutelfiguren, zogenaamde aanvoerders, en door aan mensen in de wijk te vragen waar zij behoefte aan hebben. Bredemeiijer: “In Den Haag willen we dat iedereen gelijke kansen krijgt, ook op het gebied van sport en beweging. Dat betekent dat er in sommige wijken nog een tandje bij moet. Of het nu gaat om baantjes trekken, een eindje wandelen, jeu de boulen, fietsen of een groepje soccermoms dat wekelijks samenkomt, dat maakt niet uit. Als mensen maar bewegen en het plezier van sport ontdekken.”

Sport en bewegen staat of valt met goede, toegankelijke accommodaties. De gemeente heeft hiervoor momenteel over 7 zwembaden, 19 sporthallen en 195 sportvelden. Ook is er de Sportcampus Zuiderpark, het Zeilcentrum, het Cars Jeans Stadion en Het Hofbad. Dit aantal wordt de komende jaren uitgebreid en verbeterd. Bredemeijer: “Juist in een groeiende stad als Den Haag is dat hard nodig. We gaan sportaccommodaties daarom verduurzamen en toegankelijk maken voor iedereen. Zo kunnen voortaan alle sporters en supporters meedoen, en gaan sportlocaties – heel praktisch – een stuk langer mee. Win-win wat mij betreft.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden