<p>Wethouder Saskia Bruines bewondert een strandrobot.</p>

Wethouder Saskia Bruines bewondert een strandrobot.

(Foto: VALERIE KUYPERS)

Innovatiedagen op Scheveningen: van strandrobot tot slimme lichtmast

  Nieuwsflits

Vandaag beginnen de Innovatiedagen op Scheveningen. Tot en met 27 september worden innovaties als slimme lichtmasten, een strandrobot en een zelfrijdende afvalbak gepresenteerd. 

Den Haag - De Innovatiedagen op Scheveningen zijn een initiatief van de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Ze vormen de start van het Living Lab Scheveningen: de nieuwe boulevard bevat een digitale infrastructuur en vormt daarmee een unieke en veilige leeromgeving voor (digitale) innovatieve toepassingen die maatschappelijke problemen aanpakken. De eerste innovaties worden deze week gepresenteerd. Denk bijvoorbeeld aan slimme lichtmasten die geluid en geluidsoverlast meten (Cyrb), een strandrobot die peuken opruimt (Project.BB) én een zelfrijdende afvalbak (Wade).

Het leeraspect staat daarbij centraal. Participatie met experts en bewoners vormen een belangrijk onderdeel van het proces dat elke innovatie doorloopt. Meer dan twintig rondleidingen en dialoogsessies vormen de start van een duurzaam participatieproces. Ook Museon heeft zich als partner aangesloten en houdt op woensdag 23 september en aankomend weekend activiteiten en mini-colleges voor kinderen. Alle bijeenkomsten worden corona proof georganiseerd.

Wethouder Economie Saskia Bruines: “De economie verandert. De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat er ter land, ter zee en in de lucht een omgeving is waarin (digitale) innovaties kunnen worden getest door inwoners, start-ups en andere bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden. Die omgeving faciliteren wij. In die omgeving denken wij na over vragen als: welke innovatieve ontwikkelingen hebben een positieve maatschappelijke impact, en hoe rollen we die in de toekomst uit over een groter gebied? De dialoog daarover met inwoners, bedrijven en de wetenschap is essentieel om die innovaties transparant en verantwoordelijk te doen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden