<p>Het Joods Monument op het Rabbijn Maarssenplein herinnert eraan dat in de WOII dan 12.000 Joodse Hagenaars werden weggevoerd.</p>

Het Joods Monument op het Rabbijn Maarssenplein herinnert eraan dat in de WOII dan 12.000 Joodse Hagenaars werden weggevoerd.

(Foto: indebuurt.nl/denhaag)

CU/SGP en D66 willen spiegels met QR-code bij vijf monumenten

  Nieuwsflits

Als het aan D66 en ChristenUnie/SGP ligt komen bij vijf Haagse monumenten bij wijze van proef spiegels met een QR-code. Verleden week woensdag presenteerden ze het initiatiefvoorstel 'Spiegel naar het verleden'.

Den Haag - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het aantal mensen dat hierover uit eigen ervaring kan vertellen, wordt steeds kleiner. Monumenten spelen een belangrijke rol in het niet vergeten van de geschiedenis. Veel van die monumenten die helpen om belangrijke momenten en ontwikkelingen uit de geschiedenis te herdenken, staan in Den Haag. Zo toont het Joods Monument op het Rabbijn Maarssenplein de zwartste pagina uit de Haagse geschiedenis, toen meer dan 12.000 Joodse Hagenaars werden weggevoerd. Het Mandela Monument laat zien hoe krachtig het verzet kan zijn tegen uitsluiting en discriminatie.

Versterken

Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) en Hanneke van der Werf (D66) presenteerden het initiatiefvoorstel. Van der Werf: “Monumenten zijn een krachtig symbool en om ons eraan te herinneren dat die geschiedenis zich niet mag herhalen. Deze functie van monumenten willen wij versterken door het plaatsen van een spiegel.” Pieter Grinwis vervolgt: “De spiegel confronteert je met de vraag ‘Wat zou jij doen?’ Op deze manier word je aangemoedigd om te reflecteren op het verleden en op jezelf. Via de QR-code krijg je meer context bij de geschiedenis die hoort bij het monument. Voor bezoekers zoals schoolklassen, is de spiegel een krachtig symbool en middel om te reflecteren op de geschiedenis. Dit draagt bij aan het opgroeien tot gewetensvolle burgers van onze stad van vrede en recht.”

Volgens Van der Werf en Grinwis maakt de spiegel de afstand tussen historie en heden klein en houdt zo de geschiedenis levend. "Daarnaast toont het de relevantie van gebeurtenissen uit het verleden en maakt het zo duidelijk dat oude gevaren ook nu nog aan de oppervlakte kunnen sluimeren. Tenslotte zet de spiegel bezoekers aan om na te denken over fundamentele vragen: wat zou ik hebben gedaan en waarom? Als we mensen hiertoe kunnen uitdagen is onze missie geslaagd.”

Pilot

Het initiatief is een pilot bij om te beginnen vijf monumenten in Den Haag. Als de spiegel van toegevoegde waarde blijkt te zijn, kan dat aantal worden uitgebreid. Van der Werf en Grinwis staan sowieso open voor suggesties voor monumenten waar zo’n spiegel passend is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden