<p>Het grote verschil met de oude onderwijsmethode is dat de kinderen nu zelf op zoek gaan naar antwoorden.</p>

Het grote verschil met de oude onderwijsmethode is dat de kinderen nu zelf op zoek gaan naar antwoorden.

(Foto: )

Leerlingen Schilderswijk krijgen internationaal toponderwijs

  Nieuwsflits

Een Internationale onderwijsmethode die tot voor kort was voorbehouden aan de meest bevoorrechte kinderen, wordt nu ook toegepast op basisschool Het Startpunt in de Schilderswijk. Daarvoor moesten wel eerst alle oude schoolboeken de deur uit.

Den Haag - Want het Primary Years Programme (PYP) van de IB World School is gebaseerd op onderzoekend leren. Het grote verschil met de gebruikelijke methodes is dat de kinderen hun antwoorden niet uit schoolboeken halen, maar zelf op zoek gaan naar de grotere verbanden. “Het gaat nu veel minder om het reproduceren van feiten over een onderwerp maar meer om het begrijpen van de concepten die met dat onderwerp te maken hebben”, vertelt Marleen de Kleijn, directeur van het Startpunt. Ze licht toe: “Zo zal een leerling in groep 7 of 8 niet zozeer de feitelijke informatie over WO II moeten onthouden maar onderzoekt die leerling wat de relatie is tussen ‘conflicten, ‘onderdrukking’ en ‘leiderschap’. Ze verdiepen zich er in wat deze betekenen op kleine schaal in de klas en op grote schaal in de wereld.”

Gemotiveerder
Deze nieuwe manier van werken, ooit ontwikkeld voor expats, betekende wel een grote omschakeling voor zowel leerkrachten als leerlingen. De Kleijn: ”Grote vraag was natuurlijk of een lesmethode bedacht voor een internationale topschool ook zou werken op een school als Het Startpunt, midden in de Schilderswijk. Onze leerkrachten moesten ineens zelf lessen ontwerpen en dat was best wel even wennen, ook voor onze leerlingen. Maar sinds we met het PYP werken zijn ze zoveel gemotiveerder en leren zoveel meer, zowel sociaal als cognitief. Juist hier in de wijk is dat belangrijk. Ook de ouders hebben een belangrijke rol gespeeld en zijn nu nog meer betrokken bij wat er op school gebeurt.”

Tweede school
Na drie jaar hard werken mag de school zich een IB World School noemen. Daarmee is de openbare basisschool Het Startpunt de eerste Nederlandstalige basisschool met dit felbegeerde stempel.
Cobi van Beek, bestuurder van stichting De Haagse Scholen gunt iedereen dit onderwijs. “We hopen op korte termijn nog een tweede IB World School binnen ons bestuur te hebben. Openbare basisschool De Springbok is ook bezig met de invoering van het IB programma.”

Programma’s
Het IB-onderwijs bestaat uit het Primary Years Programme (basisschool), Middle Years Programme (middelbare school-onderbouw), Diploma Programme en het Career-related Programme. Van hun derde tot hun negentiende doorlopen kinderen deze programma’s.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden