Bezoekers kijken naar een televisiescherm voor - tijdens - en na het eten (Foto: Stichting Het Vijfde Bedrijf).
Bezoekers kijken naar een televisiescherm voor - tijdens - en na het eten (Foto: Stichting Het Vijfde Bedrijf).

Herinnering aan de smaak van thuis

Aan Tafel: een multimedia diner

Met lekkere hapjes en persoonlijke verhalen - aan een tafelblad wat bestaat uit een echt werkend televisiescherm - wil theatermaakster en actrice Annemarie de Bruijn Hagenaars met elkaar in contact brengen en herinneringen delen over samen eten en de smaak van thuis.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – “Mijn moeder kon heel slecht koken”, vertelt De Bruijn openhartig. Ze kijkt serieus en gooit er nog een schepje bovenop. “Het was echt belabberd!” De Bruijn vertelt verder dat ze als kind meestal gewoon moest dooreten en dat ze soms huilend in de keuken zat om het drama te verwerken. Toch stipt ze even later een heel warme herinnering over haar moeder aan. “Als het eten van haar toevallig een keertje gelukt was glunderde ze helemaal. Wat mij betreft gaat het bij Aan Tafel dus niet om de kwaliteit van het eten maar om de kwaliteit van de herinnering.”

Sowieso opent De Bruijn elke editie van Aan Tafel met een eigen verhaal over eten. Daarna starten op het televisiescherm korte videoportretten en interviews van een diverse groep mensen. Volgens haar is Aan Tafel bedoeld voor Hagenaars die houden van een avontuur, persoonlijke verhalen, film, theater en heerlijk voedsel. “Het geheel is een maaltijd wat bestaat uit een proeverij”, zegt ze enthousiast. Bij de editie van afgelopen zondag kwamen gerechten voorbij als andijvie, stamppot, köfte (Arabishe rundergehaktballetjes), oliebollen en Zuid-Indiase tomaatjes.

“Het geheel is een maaltijd wat bestaat uit een proeverij"

Helaas zat er niets Surinaams bij wat een beetje merkwaardig is voor een stad met zoveel mensen uit deze voormalige kolonie van Nederland. Van Pom (ovenschotel met tayer en kip), pinda soep, moksi meti, roti of bakabana, waren de gasten zeker gaan watertanden. Misschien staat de volgende keer wel zoiets op het menu.

Nu blikt ze even terug en vertelt ze hoe alles is ontstaan. “Ik was door NTjong gevraagd om in het kader van urban stories met nieuwe theatermakers de wijken in te gaan aan de hand van thema’s. Aan mij werd het topic eten toegewezen. Tot dan was dat voor mij gewoon iets praktisch. Over theater maken en eten had ik echt nooit nagedacht“, vertelt ze. Uiteindelijk heeft De Bruijn het idee verder ontwikkeld, onder meer met decor –en lichtontwerper Reier Pos. Later heeft ze Jasper Masthoff gevraagd om de videoproducties te maken.

Er schiet haar een verhaal te binnen over ene Mike, ooit een bezoeker van Aan Tafel. Als tiener was hij dakloos geraakt. Toen ze aan hem vroeg hoe het er vroeger thuis aan toe ging vertelde hij een grappig verhaal. Samen met zijn vader maakte hij spaghetti-pruiken. Tijdens de video zie je hem met grote slierten op z’n hoofd en heeft hij veel lol. Sindsdien noemt ze hem spaghetti Mike. Kunnen we Aan Tafel duiden als een concept dat de samenleving bindt? “Daar doen we een beroep op”, zegt ze.

Deze maand volgen nog acht edities in The Grey Space aan de Paviljoensgracht in Den Haag. Meer info: www.hetvijfdebedrijf.nl      

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden