Christine vindt het leuk in Nederland, maar wil met haar gezin toch graag haar leven in China weer oppakken.
Christine vindt het leuk in Nederland, maar wil met haar gezin toch graag haar leven in China weer oppakken. (Foto: privéfoto)

Haags gezin komt China niet meer in

De Haagse Christine (34) verhuisde, samen met haar man, een jaar geleden naar China. Maar toen het coronavirus daar toesloeg, kwamen ze terug naar Nederland “Den Haag geeft dan toch een veiliger gevoel”. Nu is Shanghai al maanden weer ‘open’, maar het gezin van Christine komt het land niet meer in: “Alle werkvisa zijn ingetrokken."

Door Allen Vos/indebuurt.nl

Den Haag - Christine van ’t Hoff is een geboren Haagse, ze studeerde mode en geschiedenis aan Hogeschool Rotterdam en kwam uiteindelijk als lerares te werken, onder andere bij de Johan de Witt Scholengroep. “Dat is één van de leukste werkplekken die ik me kon wensen. Het was keihard werken, maar de kinderen daar maakten een hoop goed. Al snel bouw je een sterke band met ze op.”

Robin, de man van Christine, werkte als ontwerper voor grote modemerken en kreeg drie jaar terug de kans om naar Stockholm te verhuizen voor zijn werk. “Een gave kans natuurlijk, dus met pijn in mijn hart moest ik afscheid nemen van de kinderen en het Johan de Witt. Stockholm was een uitdaging en ik ging er aan de slag met jonge kinderen.” Al snel kreeg Robin de vraag of hij zijn werk wilde verplaatsen naar Shanghai in China. “Dat was helemaal een gave uitdaging. Stockholm lijkt nog wel een beetje op de (Westerse) wereld die je kent, maar China is andere koek. We hebben de keuze snel gemaakt, want zo’n kans krijg je niet vaak.”

Het stel vertrok naar China met de bedoeling daar minstens drie jaar te blijven. “Dat was het idee ja, we wilden er settelen en dat lukte aardig. Robin werkte er voor H&M en ik gaf Engelse les aan de internationale school. We vonden een superschattige woning en ik werd zwanger van ons eerste kindje." Het leven in Shanghai beviel goed. “De mensen zijn er geweldig aardig en alles is supergoed geregeld. Onze dochter werd geboren in oktober 2019 en ook dat ging prima, al was het natuurlijk wel jammer dat Nederlandse vrienden en onze ouders Inez niet in het echt konden zien, maar alleen op de webcam.”

“Het was januari en we waren even naar Bali met z’n drietjes, en toen kwam ineens het nieuws over corona. We zijn toen snel terug naar Shanghai gevlogen. Omdat er ineens vier besmettingen waren in onze stad zijn we halsoverkop terug naar Nederland gegaan. Robin werkt online en de scholen waren toen al dicht, dus qua werk was dat geen probleem. We dachten nog, dat is met een paar weken wel voorbij, want ze pakken het in Shanghai goed aan. En dat klopte ook. In Shanghai is het gewone leven sinds april weer ‘normaal’. Maar we mogen niet meer terug. Uit veiligheid mogen buitenlanders het land niet meer in. Onze vrienden die daar gebleven zijn, zijn gewoon weer aan het werk en kunnen uit eten."

"Nu zijn we al een paar maanden in Nederland, heel leuk natuurlijk. Zeker om iedereen kleine Inez te laten zien, maar ons leventje daar missen we wel." Ze hoopt dan ook snel terug te kunnen. "Naar ons werk en het spannende leven in China.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden