Alexander Smoljanovic omringd door exemplaren uit zijn verzameling. Hij wil dit industrieel erfgoed bewaren voor de komende generaties.
Alexander Smoljanovic omringd door exemplaren uit zijn verzameling. Hij wil dit industrieel erfgoed bewaren voor de komende generaties. (Foto: )

Duitse verzamelaar zoekt in Den Haag naar afvalcontainer

Containers op wieltjes. De Duitser Alexander Smoljanovic heeft ze in allerlei soorten, kleuren en maten, op ware grootte en miniatuurversies. Via deze krant hoopt de fervent verzamelaar van dit gebruiksvoorwerp de hand te kunnen leggen op twee uitvoeringen die hij ooit in Den Haag spotte.

Den Haag - De eerste vier miniatuur containers op wielen kreeg hij als 3-jarige van zijn buurvrouw. Ze zal toen niet vermoed heben waar dit cadeautje op uit zou draaien: een gigantische verzameling. Alleen al in zijn kamer van 4 bij 5 meter heeft Alexander er nu 90 staan, wel in elkaar gestoken anders past het niet. Zijn mooiste exemplaar komt volgens de Duitse verzamelaar uit de stad Tilburg. Het is een container met duobak. "Ik kreeg 'm van de directeur van ESE Nederland. De container is zo speciaal omdat het een een afscheidingswandje heeft. Hierdoor kunnen er twee verschillende soorten afval tegelijkertijd in verzameld worden."

Blijft de vraag: waarom verzamelt iemand containers op wieltjes? "Omdat het industrieel erfgoed is, dat bewaard moet blijven. Veel fabrieken en werktuigen zijn in de laatste eeuwen verdwenen." Dat laatste dreigt volgens de verzamelaar ook voor de degelijke container op wieltjes. "De eerste exemplaren waren van een veel betere kwaliteit dan de huidige." Volgens hem komt dit omdat afvalbedrijven niet willen betalen voor kwaliteit. "Hierdoor zijn fabrikanten gedwongen een goedkoper exemplaar op de markt te brengen die kwalitatief minder is. Ik verzamel uitsluitend de oudere versies met ouderwetse kwaliteit."

Wat nog ontbreekt aan zijn verzameling is de SULO-Temaco/ALLIBERT container. Deze werd in de periode 1995 - 2005 geproduceerd. "Dit exemplaar is van een zeldzame kwaliteit", licht Alexander toe. De Duitser is op zoek naar de 550, 660 en 770 liter exemplaren in goede conditie. "Na 2001 en 2004 stopte de fabricage van deze container. Het zijn de laatste die zijn gemaakt."

Wat de SULO-Temaco/Allibert, naast de uitzonderlijke kwaliteit, zo bijzonder maakt, is volgens Alexander de vorm van de container. "Die is zo mooi en de laatste 4-wiel container van dit merk ontbreekt nog in mijn collectie."

Hij doet er alles aan om zijn verzameling compleet te krijgen. Ooit zag hij de SULO-Temaco in Den Haag staan. "Maar hij was te groot om mee te nemen in de trein. En... ik zal een container nooit illegaal meenemen." Omdat hij de container in deze stad zag staan, doet hij nu een oproep in deze krant. Zijn hoop nu gevestigd op iemand die er één in zijn garage of bedrijf heeft staan en hem niet meer gebruikt. Zijn voorkeur gaat uit naar de 550 liter container in grijs, maar ook de andere types in andere kleuren zijn prima. Belangrijkste is dat het een echte SULO-TEMACO in goede staat is. Wie denkt Alexander blij te kunnen maken, kan een e-mail sturen naar: wbs.worldwide@gmail.com "Als mensen twijfelen of het wel de container is die ik zoek, kan ik ze aan de hand van een foto ook voor ze identificeren, besluit hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden