Huang Yong Ping maakte het kunstwerk. (Foto: Wineke van Muiswinkel, courtesy Stroom Den Haag).
Huang Yong Ping maakte het kunstwerk. (Foto: Wineke van Muiswinkel, courtesy Stroom Den Haag). (Foto: )

Helicopters van Huang Yong Ping landen begin oktober in Ypenburg

Het voormalig vliegveld Ypenburg is vanaf zondag 4 oktober de thuisbasis van kunstzinnige wentelwieken. Die dag onthult de Haagse wethouder Van Asten het kunstwerk Ling Zhi Helicopters. De verantwoordelijk kunstenaar Huang Yong Ping overleed eind vorig jaar onverwacht. Hij is internationaal befaamd.

Den Haag - Met Ling Zhi Helicopters wordt een iconisch kunstwerk toevoegd aan de indrukwekkende collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Den Haag. Hiertoe behoort ook het Hemels Gewelf van James Turrell in Kijkduin. Het nieuwe monumentale kunstwerk staat op de locatie van voormalig vliegveld Ypenburg en markeert de totstandkoming van stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. De onthulling is tevens een eerbetoon aan Huang Yong Ping en geschiedt in aanwezigheid van zijn weduwe en dochter.

De gemeente Den Haag gaf in 2016 opdracht voor een kunstwerk om de totstandkoming van het nieuwe stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg te markeren. Het heeft zich bij de keuze van het kunstwerk laten adviseren door een commissie van bewoners en kunstkenners, onder begeleiding van kunstcentrum Stroom Den Haag. De keuze is op het ontwerp van Huang Yong Ping gevallen, omdat Ling Zhi Helicopters de geschiedenis van de locatie en het ontstaan van het stadsdeel op poëtische wijze verbindt. De kunstenaar koos de kop van de Rijswijkse Landingslaan voor een intrigerend en reusachtig ensemble van drie ‘paddenstoel-helicopters’. Op het grasveld verrijzen straks drie reusachtige Ling Zhi paddenstoelen van respectievelijk 5,5 m., 6,8 m. en 6,3 meter hoog. Als de wind waait draaien op de ‘hoeden’ zachtjes de helicopterwieken en lijkt het alsof het werk hier net is geland. Op deze plek bevond zich tussen 1936 en 1987 het vliegveld Ypenburg. In de jaren negentig verrees hier de VINEX-wijk Ypenburg. De historische locatie leeft echter nog in de herinnering van veel omwonenden. Het monumentale kunstwerk verbeeldt daarmee de synthese van terugblik en vooruitgang.

Ling Zhi is de naam van een kleine paddenstoel die in China groeit op oude bomen en in de bergen. In de traditionele Chinese medicijnleer en volgens het Taoïstische geloof is de Ling Zhi paddenstoel een medicijn om je te verzekeren van een lang leven. Huang Yong Ping koos ervoor om drie exemplaren van deze soort paddenstoel uit te vergroten. Spijtig genoeg is hij zelf te vroeg en onverwachts overleden, maar als nalatenschap heeft hij de stad Den Haag een prachtig kunstwerk geschonken dat juist een lang (en verrijkt) leven verbeeldt.

De monumentale schaal van Ling Zhi Helicopters eiste een volkomen nieuw productieprocedé waarin innovatieve en ambachtelijke technieken samenkomen, van 3d scans en schuimverwerking tot koperslaan. Het kunstwerk is geproduceerd en geïnitieerd in Nederland. Het bedrijf Anything is Possible in Abcoude is verantwoordelijk voor productie en technisch advies.

Huang Yong Ping was kort voor zijn overlijden nog op bezoek in Abcoude en vol lof over de productie. In overleg met zijn weduwe, Shen Yuan (zelf beeldhouwster) is het kunstwerk naar de volledige wensen van Huang Yong Ping voltooid.

Eerbetoon

Huang Yong Ping (1954-2019) was een Frans Chinese kunstenaar die zich eind jaren ‘80 in Europa vestigde. Hij werkte en woonde in Parijs, waar hij eind vorig jaar onverwacht overleed. Ling Zhi Helicopters dat zijn voltooiing al was genaderd, is een van de laatste ontwerpen van zijn hand.

Huang Yong Ping wordt gezien als een van de bekendste kunstenaars van de Chinese avant-garde. Internationaal geroemd om zijn inventiviteit en grenzeloze verbeelding, wist hij in zijn werken Oosterse en Westerse kunsttradities te verbinden. Zijn monumentale installaties imponeren niet alleen als beeld, maar ook door een scherpzinnige blik op de huidige tijd en onze plek in de geschiedenis.

Tot halverwege de tachtiger jaren was hij lid van de Xiamen Dadabeweging, die happenings organiseerde naar het voorbeeld van Joseph Beuys, Marcel Duchamp en John Cage. In 1989 kreeg hij een uitnodiging deel te nemen aan Magiciens de la Terre, de legendarische tentoonstelling van niet-westerse kunst in het Centre Georges Pompidou in Parijs. Na het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking besloot hij in Frankrijk te blijven. In 1996 maakte zijn werk deel uit van het Europese kunstevenement Manifesta in Rotterdam en in 1997 van Skulptur Projekte in Münster. Sinds 1999 bezit hij de Franse nationaliteit.

In 1999 en 2009 vertegenwoordigde hij Frankrijk op de Biënnale van Venetië. Zijn werk is o.a. te zien geweest in de tentoonstelling Monumenta (Grand Palais, Parijs, 2016), en Art and China after 1989: The Theater of the world(Solomon R. Guggenheim Museum, New York, 2017), en maakt deel uit van vele grote, internationale kunstcollecties. In Nederland is het werk The overturned tomb (1994) deel van het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

In Den Haag wordt Ling Zhi Helicopters onderdeel van de indrukwekkende collectie kunst in de openbare ruimte waartoe ook het Hemels Gewelf van James Turrell, De Beeldengalerij van P. Struycken en Park in het Water van Vito Acconci behoren.

Het kunstwerk Ling Zhi Helicopters kwam tot stand in samenwerking met Projectbureau Ypenburg, de Ontwikkelingsmaatschappij Leidschenveen, de gemeente Den Haag en Stroom Den Haag. Met dank aan: Anything is Possible, Shen Yuan en Huang Yan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden