De rapper liet zich voor het nummer Mootje inspireren door dit schilderij van Jan Steen. (Foto: Mauritshuis)
De rapper liet zich voor het nummer Mootje inspireren door dit schilderij van Jan Steen. (Foto: Mauritshuis) (Foto: )

Miniconcert Willie Wartaal vanuit Haags Mauritshuis

In navolging van Spinvis, MEROL en Harrie Jekkers, heeft rapper Willie Wartaal een nummer bij één van de meesterwerken in het Mauritshuis geschreven. Hij liet zich voor het nummer 'Mootje' inspireren door een schilderij van Jan Steen.

Den Haag - Willie Wartaal, artiestennaam voor Olivier Mitshel Locadia, mocht tijdens de ‘lockdown’ bij hoge uitzondering het Mauritshuis bezoeken. Voorzien van een oortje werd hij op afstand door de collectie geleid door Geert-Jan Borgstein van de afdeling Educatie van het Mauritshuis.

Het werk Twee Afrikaanse mannen van Rembrandt wist hem te raken. "Ik vind dit heel tof, dit voelt heel modern omdat er donkere mensen op staan." Toch koos hij uiteindleijk voor 'Mozes en de kroon van de farao' van Jan Steen uit 1670. "Er valt geen keuze meer te maken. Dit is hét schilderij."

Op donderdagavond 23 juli wordt het nummer ‘Mootje’ voor het eerst ten gehore gebracht. Om 19.30 uur geeft de rapper een livestream concert vanuit het Mauritshuis. Fans kunnen het optreden volgen via het Mauritshuis Facebook-kanaal en de Instagram en Facebook-kanaal van Willie Wartaal.

Het nummer ‘Mootje’ is vanaf 24 juli te beluisteren op www.mauritshuis.nl/williewartaal en op Spotify

Op 23 juli brengt rapper Willie Wartaal nu zijn nieuwste nummer 'Mootje' uit en geeft hij een speciaal mini-concert met livestream vanuit het Mauritshuis.


Mozes en de kroon van de faraoHet verhaal op het kunstwerk speelt zich af in het oude Egypte. De vondeling Mozes werd door de raadgevers van de farao gezien als een bedreiging voor diens troon. Jan Steen beeldde de farao uit als een oude man die chagrijnig op zijn troon zit, omdat hij voelt dat zijn tijd is gekomen. Om te testen of Mozes daadwerkelijk een bedreiging vormde, dwong de farao Mozes te kiezen tussen goud en een schaal met gloeiende kooltjes. Het goud symboliseerde de troon van de farao. Uiteindelijk koos Mozes voor een kooltje en brandde zich. En om die reden meende de farao dat Mozes geen direct gevaar voor hem vormde.‘Macht is altijd super fascinerend.’, zei Willie Wartaal bij het zien van de farao.
Mini-concert
Voor alle informatie: mauritshuis.nl/williewartaal
Luister naar de voorgaande artiesten van Bekijk het Mauritshuis me je oren op:www.mauritshuis.nl/nl-nl/verdiep/de-collectie/bekijk-het-mauritshuis-met-je-oren/

BijlagenThumbnail6.1 MB jpgWillie Wartaal bij Mozes en de kroon van de faraoThumbnail3.8 MB jpgWillie Wartaal bij Mozes en de kroon van de farao_2Bekijk het Mauritshuis met je orenMet het project Bekijk het Mauritshuis met je oren komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk in het museum. Het doel is om mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer-songwriter te horen. De nummers zijn te beluisteren via verschillende kanalen o.a. op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer-songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.
NN GroupNN Group (o.a. Nationale-Nederlanden) maakt Bekijk het Mauritshuis met je oren mede mogelijk. Als partner en hoofdsponsor zet NN zich samen met het Mauritshuis in om een breder publiek te enthousiasmeren voor het museum en zijn bijzondere collectie. NN heeft op het gebied van cultuursponsoring een lange geschiedenis met investeringen in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. Het hoofdkantoor van NN Group bevindt zich in Den Haag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden