Bloemrijke bermen langs de Machiel Vrijenhoeklaan. (Foto: www.hethaagsegroen.nl)
Bloemrijke bermen langs de Machiel Vrijenhoeklaan. (Foto: www.hethaagsegroen.nl) (Foto: hethaagsegroen.nl)

Juist door te maaien ontstaan bloemrijke bermen in Den Haag

De bloemrijke bermen in Den Haag zijn een lust voor het oog. Ze worden regelmatig gemaaid. Bewoners vinden dit zonde en trekken hierover geregeld aan de bel bij de gemeente. Maar hoe erg is het? Website hethaagsegroen.nl ging op onderzoek uit.

Den Haag - Je fietst naar de stad en op de terugweg zijn de bloemen op de kade verdwenen. Er is gemaaid. Bezorgde Hagenaars vragen zich af waarom dit wordt gedaan. “Ik liep net langs het verversingskanaal waar bramenstruiken die vol in bloei staan en vol vruchten zijn zomaar gesnoeid!’, schrijft een bewoner van het Statenkwartier. Een bewoner in Escamp maakt zich ook zorgen. “De Lozerlaan is weer eens gemaaid? Waarom? Eindelijk stonden er een paar bloemetjes die nu weg zijn?” Het beheer van onze bermen en weides roept vragen op. Stadsecoloog Martin van den Hoorn en groenbeheerder Albert Zwijnenburg zijn de juiste personen om deze te beantwoorden. “We maaien om twee redenen", stellen ze. "De eerste reden is dat als we niet maaien er in de berm spontaan struiken en bomen gaan groeien, terwijl we juist insecten en bloemen de ruimte willen geven. Bovendien is het niet veilig voor het verkeer. De tweede reden om te maaien is om voedingstoffen af te voeren. Onder voedselrijke omstandigheden groeien grassen harder dan bloemen en verdringen de grassen de bloemen. Om bloemen ook in deze voedselrijke bermen de kans te geven om mooi tot bloei te komen, moeten wij als groenbeheerders de bermen voedselarm houden en dus moeten we maaien. Het lijkt tegenstrijdig, maar juist door te maaien houden en krijgen we meer bloemen.” Waarom maaien terwijl de bloemen in bloei staan? "Maaien is het meest effectief als het gras het meest krachtig is en vol voedingsstoffen zitten. Helaas is dat ook het moment dat de bloemen vol in bloei staan.” Hoe vaak maait de gemeente? “We maaien twee keer per jaar. Vaak in juni/ juli en dan nog een keer in september/oktober.” Waarom wordt gemaaide gras en bloemen weggehaald? “Door het maaisel af te voeren, wordt er ook een deel organische stof en voedsel afgevoerd.”

Wat betekent het maaien voor de insecten? “Niet alles wordt tegelijkertijd gemaaid. We proberen zo’n twintig procent, te laten staan zodat bijen en andere insecten kunnen overleven. We blijven daar de komende jaren mee experimenteren, zodat we het midden kunnen vinden tussen (vaak genoeg maaien) om voldoende bloemrijke bermen te houden en te zorgen dat bijen en vlinders na het maaien voldoende eten houden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden