Afsluiting Hoefkade (Foto: Jos van Leeuwen).
Afsluiting Hoefkade (Foto: Jos van Leeuwen). ( )

Afsluitingen veroorzaken grote chaos

Veel bewoners en ondernemers van de Schilderswijk en een gedeelte van de Stationsbuurt zijn boos over de afsluitingen op de Hoefkade en de Parallelweg en willen er van af. Aanstaande donderdag is er zelfs een demonstratie in de wijk – georganiseerd door Hart voor Den Haag, Denk en Islam Democraten – om hun eis kracht bij te zetten.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – “Het is een verschrikking!” De bekende fotograaf Jos van Leeuwen spuwt zijn gal. Hij is er van overtuigd dat de gemeente met de afsluitingen een grote fout heeft gemaakt. “Er kwam vandaag een melding binnen dat een kind vanaf een eerste etage naar beneden was gevallen. Dat was aan de Nicolaas Tulpstraat, vlakbij de Fahrenheitstraat. Normaal ben ik er binnen zes minuten vanaf mijn huis aan de Stationsweg. Vanwege de omweg die ik moest maken deed ik er nu bijna een half uur over”, vertelt hij.

Van Leeuwen is in 1948 geboren in een woning aan het Rijswijkseplein en heeft er altijd gewoond totdat hij dertig jaar geleden verhuisde naar zijn huidige adres, op vijf minuten lopen van zijn geboortehuis. Hij kent dit gebied dus als zijn broekzak, ook al heeft hij de infrastructuur vaak zien veranderen. Maar zoiets als dit!? “De ravage op de schaal zoals het nu door de gemeente wordt veroorzaakt heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt hij stellig.

Drie knelpunten

Wesley Schenk, eigenaar van Beuker’s Dierenshop aan de Koningstraat wijst drie grote knelpunten aan die als gevolg van de afsluitingen zijn ontstaan. “Vanaf het Rijswijkseplein tot op de Waldorpstraat staan elke dag grote files. Het verkeer op de Vaillantlaan was al druk en dat is nu extreem toegenomen. En de Jacob Catsstraat was een rustige woonstraat maar is nu een doorgaande route geworden omdat de gemeente daar een omleiding heeft gemaakt om in de Koningstraat te komen”, vertelt hij.

De woede is duidelijk in zijn stem te horen als hij over de gevolgen van de afsluitingen vertelt. Bovendien vreest hij voor het voortbestaan van zijn bedrijf – wat veertig jaar geleden is opgericht – omdat klanten hem niet of heel slecht kunnen bereiken. “Wethouder Van Asten (verantwoordelijk voor de afsluitingen, red.) wil dat iedereen op de fiets stapt maar als je regelmatig een aantal zakken met kattenbakstenen moet afleveren gaat dat moeilijk”, zegt hij.

Besluitvorming

Melvin Chang van restaurant Lung Fung aan het Stationsplein, hekelt de besluitvorming rond de afsluitingen. Hij wijst er op dat er in de Schilderswijk veel mensen wonen uit verschillende culturen die niet altijd de Nederlandse taal volledig beheersen en moeite hebben om de brieven van de gemeente te begrijpen. Dat ze hun zegje kunnen doen tijdens een inspreekavond is al helemaal niet duidelijk.

Volgens hem gaat de gemeente dan maar in gesprek met hoog opgeleide yuppen uit de Stationsbuurt die de overlegorganen domineren. De Schilderswijkers reageren pas als de impact voor hen duidelijk wordt omdat er fysiek iets aan hun leefomgeving is veranderd.

”Als stadsbestuur moet je weten dat je verschillende lagen van de bevolking hebt en dat je je communicatie daaraan moet aanpassen om het democratisch te maken”, zegt Chang. “Die afsluitingen zijn goed voor de yuppen uit de Stationsbuurt die bijvoorbeeld lopen te klagen over de luchtkwaliteit, maar om dezelfde reden dus heel slecht voor de bewoners en ondernemers in de Schilderswijk.”

Geen reële situatie

Jurgen Verwoerd van de Vegan Sushi Company en de Vegetarische Snackbar op het Stationsplein vind het eigenlijk wel prima zo, zegt hij zelf. Hij vindt het nu geen reële situatie omdat al maandenlang vanwege de corona-pandemie de Haagse Hogeschool, ROC-Mondriaan en vele kantoren in de omgeving zijn gesloten. “Sowieso vind ik de rust voor de zaak –vanwege het verminderde verkeer - veel beter”, zegt hij.

Wel wijst hij er op dat hij sinds de afsluitingen veel vaker stilstaat op de Rijswijkseweg als hij naar huis gaat richting Rijswijk en Voorburg. Daar heeft de gemeente niet goed over nagedacht, vindt hij. Wat er uiteindelijk moet gebeuren? “Alle hoop is gevestigd op de Rotterdamse baan”, zegt hij. “Maar de opening is toch vertraagd?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden