Fazle Shairmahomed tijdens de opnamen op het Zuiderstrand voor zijn Short movie Umad decolonizing rituals (Foto: Milan Tettero).
Fazle Shairmahomed tijdens de opnamen op het Zuiderstrand voor zijn Short movie Umad decolonizing rituals (Foto: Milan Tettero).

Short movie door band met zijn nani

Ook de theatercultuur is geraakt door de corona-pandemie en langzaam is iedereen aan het herstellen die in deze branche werkzaam is. Dat geldt ook voor Fazle Shairmahomed - danser en performance kunstenaar – die samen met vier andere creatievelingen bezig is om een short movie te maken en in dit verband een crowdfunding actie is gestart.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - “Het is niet zo gek dat de social justice bewegingen juist in deze tijd groot worden”, zegt Shairmahomed. “Mensen hebben veel meer tijd om na te denken en dan vooral over dingen die ze zelf ervaren.”

Tijdens deze moeilijke periode gaat hij bijna elke dag langs bij zijn nani (grootmoeder Twejebagatoen Hoeseni -Ahmadali) (82) en ze voeren lange gesprekken – bijvoorbeeld over haar leven en over haar ouders - of ze maken roti, wat Shairmahomed ervaart als momenten van spirituele bezinning en healing. En toen is het idee voor de film ontstaan.

"Met haar heb ik een sterke spirituele band"

In de film neemt hij ons mee in een spiritueel proces over dekolonisatie, zoals hij dat zelf noemt. Maar hij acteert hierin niet alleen. “Ik speel met drie anderen en we zijn allemaal van Hindostaans- Surinaamse afkomst. Alle vier met een uniek karakter en onze eigen levenservaringen. Bovendien verschillen we van genderidentiteit en seksualiteit. Het spreekt eigenlijk voor zich maar het is wel iets dat we actief gebruiken in de film”, zegt hij.

Maar was het vanwege de coronaproblemen niet moeilijk om zijn nani te bezoeken? “Dat was een stressfactor. De eerste weken durfde ik niet te gaan - terwijl ze op één minuut van mijn huis woont - maar zij bleef aandringen. Met haar heb ik een sterke spirituele band in mijn leven, dus uiteindelijk ben ik toch gegaan”, bekent hij. “Wel geven we elkaar nog steeds geen hand of een omhelzing en die anderhalve meter houden we nog steeds aan. “

Umad decolonizing rituals

Naast Shairmahomed spelen drie andere kunstenaars in de short movie. Dit zijn: Taskien Khudabux, film -en theatermaker, Amina Jhagroe, hennakunstenaar / danseres en Rubaina Bhikhie, dichter/rapper. De filmduur wordt 15 minuten en de première is in september van dit jaar in theater De Vaillant. De opnamen worden gemaakt op verschillende locaties in Den Haag en de rol van Shairmahomed is al opgenomen op het strand. Streefbedrag voor de crowdfunding: 2000 euro. Meer info: https://bit.ly/2ZAWXmJ

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden