Foto:

Veldwerk Den Haag zoekt dak- en thuisloze mensen in de regio

DEN HAAG In mei startte Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg Noordwest in Den Haag met Veldwerk. Een medewerker gaat drie keer per week langs verschillende locaties in en om de stad om met dak– en thuisloze mensen in contact te komen en hen praktische hulp te bieden. Zo probeert het Leger des Heils zorg mijdende daklozen te bereiken en door te verwijzen naar de reguliere hulpverlening.

Het Leger des Heils startte met Veldwerk Den Haag vanwege signalen uit de stad waaruit bleek, dat er in Den Haag een grote groep mensen op straat leeft. Het idee van Veldwerk is naar dak- en thuisloze mensen toe gaan en kijken waar zij behoefte aan hebben. Daarnaast wil de afdeling het aantal mensen dat op straat leeft inzichtelijk maken. In mei is begonnen met het inventariseren van de plekken waar de dak- en thuislozen verblijven. “Mede dankzij bezoekers van de dagopvang ontdekten we vele vindplekken,” vertelt Fred Pater, manager Veldwerk Den Haag.

 De fiets gaat er maandag, woensdag en vrijdag op uit en rijdt onder andere langs het Malieveld, het bos en de duinen, waar veel daklozen verblijven. Ondanks dat dit pas het begin is en het goed weer is, komt de Veldwerkmedewerker per ronde ongeveer 20 daklozen tegen. Hij gaat naar ze toe, kijkt hoe het met ze gaat en maakt een praatje. Bij Veldwerk is geduld hebben belangrijk. Het begint met aanwezig zijn, contact maken en langzaam het vertrouwen winnen. “We willen ons niet meteen met mensen bemoeien, maar kijken echt of ze wel aan hulp toe zijn en waar ze behoefte aan hebben. Als het warm weer is dan delen we bijvoorbeeld flesjes water uit en verder hebben we hygiëne pakketjes bij ons vanwege de Coronacrisis. Het gaat er om dat wij er zijn als er hulp nodig is. Wel geven we het altijd aan als er iets is waar ze baat bij hebben, zoals de Soepbus die sinds deze maand weer rijdt. Als iemand echt niets heeft, dan delen we kledingstukken of een slaapzak uit,” aldus Fred.

De dak- en thuislozen reageren goed op de bakfiets, ze vinden het fijn dat ze niet vergeten zijn en dat er aandacht voor hen is. “Ze hebben vaak met meerdere problemen tegelijkertijd te maken, zoals verslaving, schulden en/of psychiatrische problemen. Vaak zoeken deze mensen zelf geen hulp en mijden zij contact met hulpverleners. We komen ook veel mensen tegen die geen recht hebben op opvang. Hen kunnen we alleen doorverwijzen naar het daklozenloket van waaruit ze hulp kunnen krijgen om terug te keren naar het land van herkomst, dat blijft moeilijk,” legt Fred uit.   

Coronacrisis 

Tijdens de Coronacrisis bleek ook dat er een grote groep mensen op straat leeft. Deze groep werd zichtbaar toen de overheid mensen opriep om binnen te blijven. Als je geen huis hebt is dat uiteraard niet mogelijk, maar gelukkig konden deze mensen in twee hotels geplaatst worden. Toen de maatregelen versoepelden belandde een groot deel van deze groep echter weer op straat. “Dat was heel frustrerend voor ons, we hoopten dat de Coronacrisis voor deze mensen een kans was om een stap te maken, maar verloren een groot deel van deze groep uit het oog. Het zijn echte zorgmijders, zeker nu het mooi weer is, denken ze dat ze geen hulp nodig hebben, maar wij maken ons heel veel zorgen om deze mensen. 

 

Tekst bij de foto: Medewerker Micha, met de bakfiets in Scheveningen: “Ik vind het heel belangrijk dat we de mensen die op straat zitten het gevoel geven dat er iemand is die hen hoort en ziet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden